mszp.hu | Belföld | Honvédelem
2023. március 09. 13:47

Harangozó Tamás: Ha valaki, akkor Magyarország finanszírozza a háborút

Harangozó Tamás: Ha valaki, akkor Magyarország finanszírozza a háborút
Az ENSZ békedokumentumát nyújtotta be az MSZP a Fidesz határozati javaslatához, a cél az volt, hogy kiderüljön, a kormánypárt által egyszer már megszavazott dokumentumot hajlandóak-e a magyar határozatba is beilleszteni, vagy egy belpolitikai játszma szintjére alacsonyítják a háború ügyét. Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke és az MSZP frakcióvezető-helyettese a szerda esti Egyenes Beszédben fejtette ki a szocialista párt célját.

Emberek millióinak menekülésével és százezrek halálával játszik „mocskos belpolitikai játszmát” a kormány a békehatározattal. Az MSZP által módosítóként benyújtott dokumentum az ENSZ békedokumentuma, melyet korábban a nemzetközi porondon támogatott, sőt előterjesztett a kormány. Ennek a békedokumentumnak a részét képezi az is, hogy az oroszok vonják ki haderejüket Ukrajnából. A kormány nagyon sokáig nem foglalt állást egyértelműen Oroszország ellen, ezzel azonban ezt meg kéne tenniük.

A Fidesz most benyújtott nyilatkozata hemzseg valótlanságoktól, tette hozzá a szocialista politikus. Ilyen például az is, hogy a határozatba belekeverték a megszokott propagandaszövegeket, mint a brüsszeli szankciók magyar gazdaságra kifejtett hatásai, a nemzeti konzultáció, valamint az, hogy az EU intézkedései támogatják a háborút. Harangozó Tamás elmondta, az egyetlen európai ország, melyre lehet mondani, hogy áttételesen finanszírozza a háborút, az Magyarország, hiszen jelenleg is függ hazánk az orosz gáztól és fizeti az egyre drágább gázt.

Az MSZP célja az, hogy valóban a békéről szóljon a határozat. Fontos megjegyezni, a szocialista párt egy éve is megszavazta azt a nyilatkozatot, mely arról szólt, hogy se fegyvert se katonát ne küldjön Magyarország a háborúba, ez azonban nem akadályozta meg abban a kormányzati propagandát, hogy ennek a teljes ellenkezőjét, az ellenzék háborúpártiságát terjesszék.

Matolcsy György beszédéről elmondta, nagyon kemény beszéd, mondhatni vádbeszéd volt, melyben felsorolta a magyar gazdaságpolitikai hibákat. Emellett azt is ki kell emelni, hogy a jegybankelnök megnevezte a miniszterelnököt is a helyzet okozójaként. Az MNB-elnök legélesebb kijelentése azonban az volt, miszerint nincs a következő 10 évre a kormánynak semmilyen gazdasági elképzelése. Az akkumulátorgyárak éles bírálata is sarkalatos pontja volt a beszédnek, a jegybankelnök azt az álláspontot képviselte, amit a Magyar Szocialista Párt is. Matolcsy György az infláció kérdését illetően is azt mondta, amit az MSZP is állít, a drágulást nem a háború okozza, hiszen már annak kitörése előtt is elkezdtek rohamosan emelkedni az árak. A valódi ok a kormány elhibázott gazdaságpolitikája és évtizedes hibás döntései. Harangozó Tamás hozzátette, az inflációt végső soron mindig a magyar emberek fizetik meg. 

Kapcsolódó párttagok