mszp.hu
2023. február 10. 09:56

Harangozó Tamás: Jobb ma szankciókat hozni, mintsem holnap háborúba küldeni az embereket

Harangozó Tamás: Jobb ma szankciókat hozni, mintsem holnap háborúba küldeni az embereket
Az ATV maiTéma című műsorának volt a vendége Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese. A műsorban szó volt az Oroszország ellen kivetett szankciók hatásosságáról, illetve Orbánék EU-ellen hangoló kommunikációjáról.

Harangozó Tamás kiemelte, hogy az uniós szankciókat ne „brüsszeli szankcióknak” hívjuk, hiszen ezek európai szankciók, melyeket Orbán Viktor is megszavazott. Fontos azonban, hogy ezek a szankciók Oroszország ellen lettek meghozva, mivel Putyin, lassan egy éve úgy döntött, megtámadja Ukrajnát. A szocialista frakcióvezető-helyettes emlékeztetett, azért vannak szankciók, hogy Oroszországot arra kényszerítsék, hogy ezt az „őrületet” fejezzék be.

Hozzátette: jobb ma szankciókat hozni, mintsem holnap háborúba küldeni az embereket.

A következő szankciós csomag sem az enyhítésről szól, sőt, tovább durvítják a szabályozásokat. Fontos lenne, hogy a miniszterelnök tárgyaljon az EU-val, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Magyarország minél kevesebb kárt szenvedjen el.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban Harangozó Tamás kiemelte, a kormány ott „buktatja le” saját magát, hogy bevallottan mindent megtesz a források megszerzéséért, miközben a kommunikációjuk pont az ellenkezőjéről szól. Az újonnan napvilágra került tervekre, melyek szerint Lantos Csaba és Navracsics Tibor 6000 milliárdos energetikai tervet készít, az MSZP politikusa ironikusan azt mondta, reméli, nem a tervezés fog 6000 milliárd forintba kerülni, hanem a megvalósítása.

Hozzátette azt is, hogy a lakóépületek energetikai felújításának elmulasztása már-már bűnnek számít. Ennek is köszönhető, hogy a jelenlegi energiaválságban jelentősen megnövelik a rezsiszámlákat a korszerűsítés nélküli lakások, házak.

Az Orbán által folytatott kettős beszédről, melyet az EU-val kapcsolatban folytat, a frakcióvezető-helyettes úgy vélekedett, hogy a Fidesz részéről az Unió elleni hangolás folyik. „Orbán Viktor, ha tehetné kilépne az Unióból” – folytatta Harangozó véleményének kifejtését. Ezt azonban többek között az is gátolja, hogy Magyarország első 10 exportcél országa EU-s tag. Hozzátette, a Brexit tökéletesen mutatja, miért nem szabad kilépni az Unióból.