mszp.hu | Belföld
2024. március 28. 19:08

Harangozó Tamás: Miért akar a Belügyminisztérium egy saláta-módosítóba rejtve újabb kötelező pedagógusképzést előírni?

Harangozó Tamás: Miért akar a Belügyminisztérium egy saláta-módosítóba rejtve újabb kötelező pedagógusképzést előírni?
A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elé csütörtökön egy olyan, belügyminiszter által benyújtott saláta-módosító került, aminek egy pontja arra irányult, hogy az illetékes miniszter a rendelettel újabb, kötelező képzést írhatna elő az amúgy is túlterhelt pedagógusok számára.
Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke az ülésen elmondta, hogy a javaslat túlterjeszkedő, valamint házszabályellenes. 
„Felháborító, hogy a pedagógusok számára a mindennapi munkájuk, életük tekintetében érdemi olyan módosító javaslatot nyújtatnak be a bizottsággal, amely sem az általános vitában, sem a benyújtott javaslatban nem volt benne, ezért kifejezetten házszabályellenes ez a javaslat” – fogalmazott Harangozó Tamás.
 
A bizottság arról sem kapott információt, hogy milyen következményekkel járna, ha valaki nem végzi el az adott képzést. A bizottság fideszes elnöke is egyetértett az MSZP országgyűlési képviselőjével abban, hogy az oktatással kapcsolatos kérdésről, ami több mint 100 ezer pedagógus munkáját, életét befolyásolhatja, nem szakbizottságként, mindenféle egyéb információ ismerete nélkül nem lehet dönteni. A bizottság fideszes elnöke az ülésen azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán miért a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tárgyalja a kérdést, miért nem egy másik bizottság illetékes az ügyben.
 
Harangozó Tamás az észrevételét azzal egészítette ki, hogy a jogalkotóként többszázezer ember életére lenne hatással a javaslat, miközben tisztázatlan, hogy fizetésmegvonással, illetve egyéb más szankciókkal járhat-e az adott kérdés. 
 
A bizottság Harangozó Tamás észrevételei utána módosító javaslatot levette napirendről. Úgy tűnik, hogy egyes kérdésekben már a fideszes politikusok is látják, hogy a kormány törvényalkotási „futószalag-módszere” sehová sem vezet.
 

Kapcsolódó párttagok