mszp.hu | Belföld
2019. augusztus 12. 13:52

Harangozó Tamás: Milliárdokat kaszált a Microsoft-Orbán maffia, induljon a vizsgálat és a számonkérés!

Harangozó Tamás: Milliárdokat kaszált a Microsoft-Orbán maffia, induljon a vizsgálat és a számonkérés!
A magyar adófizetőket Orbán jóváhagyásával milliárdokkal megkárosító Microsoftot otthon már megbüntették. Most az Orbán-maffia hazai számonkérése következik: valamennyi hatóságnál elindította az MSZP a vizsgálatot.
Azt követően, hogy az amerikai hatóságok megbüntették a Microsoft és kormány közötti – a magyar adófizetőket milliárdokkal megkárosító – korrupciós ügyben a Microsoftot, és megnevezték az Orbán-maffia érintett tagjait, az MSZP annak teljes körű hazai kivizsgálását indítja meg. Erről tartott sajtótájékoztatót Harangozó Tamás az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten.
 
„«Egészen a miniszterelnökig mindenkitől begyűjtöttük a kormányban a jóváhagyást»” – idézte fel Harangozó Tamás a Microsoft nyilvánosságra hozott levelét, melyből kiderül, hogy a bűncselekmény elkövetésének idején Orbán miniszterelnök – a már korábban megnevezett Vida Ildikó, illetve Orbán családi és más közvetlen bizalmasai, így például a Tiborcz-Mészáros kör tagjai mellett – közvetlenül tudott annak részleteiről és részt vett annak lebonyolításában. Az adófizetőknek több milliárd forintos kárt okozó ügyben ezért az MSZP Magyarországon is kezdeményezi az bűncselekmény teljes kivizsgálását, és a felelősök számonkérését.
 
„Kezdeményezzük Parlamenti Vizsgálóbizottság felállítását a magyar kormány és a Microsoft közötti korrupciós ügy kivizsgálására. (...) Indokolt a kormányzati szereplők parlamenti meghallgatása, hiszen a Mircosoft Magyarország korábbi kormányzati üzletágának vezetője például hosszú ideig a Miniszterelnökség miniszteri biztosa volt. A magyarországi leányvállalat szintén a botrány idején kirúgott vezetője pedig előbb a Nemzeti Befektetési Ügynökség üzletfejlesztési elnökhelyettese, most pedig a digitális nagyberuházásokat vezénylő Est Média igazgatósági tagja. Tehát a kormányzati összefonódás és a kormányzati háttér személy szerint is detektálható ebben az ügyben” – indokolta Harangozó a parlamenti vizsgálóbizottság indításának szükségességét.
 
„Ezen túlmenően pedig 10 kormányzati szerv, hivatal, hatóság és minisztérium vezetőihez fordultunk közérdekű bejelentéssel, annak érdekében, hogy a nyilvánvalóan elcsalt közbeszerzést a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja felül. Azok a Hatóságok, amelyek fordulhatnak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, illetve maguk is lefolytathatnak vizsgálatot az ügyben, azok azt ezt tegyék meg!” – szólt a közvetlen akcióról a szocialista politikus.
 
„Így tettem ezt Domokos Lászlónak, az ÁSZ elnökének írt levelemben” – kezdte a címzettek név szerinti sorolást Harangozó. „Dr. Dencső Balázs, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatójának, dr. Juhász Miklósnak, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, Palkovics László innovációs miniszternek, Gál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökének, Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnökének, Polt Péter legfőbb ügyésznek, Mészáros Józsefnek, a Magyar Államkincstár elnökének, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető- és Bártfai-Máger Andrea, Nemzeti Vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszternek írtam [még] levelet konkrétan az intézkedésüket és az erről való beszámolásukat kérve” – mondta. 
 
„A következő napokban az ellenzéki pártokkal egyeztetünk, kérjük a támogatásukat” –utalt ismét a Parlamenti Vizsgálóbizottság megindításának folyamatára a sajtótájékoztatón Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok