mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. március 01. 15:33

Harangozó Tamás: Svédország és Finnország NATO-csatlakozása a magyarok érdeke is

Harangozó Tamás: Svédország és Finnország NATO-csatlakozása a magyarok érdeke is
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a szerdai parlamenti ülésen beszélt Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról. Mint mondta, Orbánék felháborító módon hosszú hónapok óta halasztgatják a beleegyezés aláírását.

A szocialista politikus felevenítette, hogy 2022. május 18-án nyújtotta be Finnország és Svédország a NATO-csatlakozási kérelmüket. Július közepén az Észak-Atlanti Tanács már a jegyzőkönyveket is aláírta, az Orbán-kormány pedig szintén a nyáron benyújtotta a két javaslatot, mely azóta is a Parlament asztalán hever. Azóta különböző indokokra hivatkozva rendre későbbre halasztják a tárgyalást, miközben a kormánypárti képviselőktől nem áll távol, hogy 24 óra leforgása alatt elfogadjanak egy törvényjavaslatot, hiszen így tettek éppen tegnap is a MOK-ot ellehetetlenítő törvénnyel kapcsolatban is.

A szocialista politikus elmondta, az MSZP egész ősszel javasolta az ügy napirendre vételét, a fideszes képviselők pedig ezt rendre, ténylegesen leszavazták. Konkrét példákat is hozott, milyen indokokra hivatkozva mondták azt a kormánypárti politikusok, hogy nem lehet még tárgyalni a kérdésről. Előbb azt mondták, még folyik a társadalmi egyeztetés az ügyről, két nappal később Gulyás Gergely azt mondta, hogy a parlament munkáját nem a kormány határozza meg. Ezután Szijjártó Péter arra hivatkozott, hogy a kormánynak nincs vele dolga, hiszen benyújtotta az országgyűlésnek a javaslatot. Tehát egymásnak teljesen ellentmondva szabadkoztak a kormány tagjai. Később Gulyás Gergely azt mondta, február 20-án tárgyalja az Országgyűlés a javaslatot. Kocsis Máté február 23-án pedig bejelentette, megosztottság van a frakción belül a kérdést illetően, végül ma, március 1-én jutott el oda a parlament, hogy tárgyaljanak a kérdésről.

Harangozó Tamás szerint rendkívül cinikus, hogy egy olyan időszakban késlekedik a kormány egy ilyen javaslat megtárgyalásával, amikor emberek milliói kényszerülnek elmenekülni az oroszok által indított brutális háború elől. Kiemelte, Finnország 1300 kilométeren határos Oroszországgal, Svédország pedig közel 200 évnyi szövetségen kívüli katonai létét feladva döntött most úgy, hogy szeretnének a NATO-hoz csatlakozni. Orbánék nem a finn, vagy a svéd politikai vezetéssel „szórakoznak”, hanem a néppel, akik az életüket féltik.

A fideszes kormány személyes sérelmei miatt próbálja most megbüntetni a két északi országot. Mind a két ország rendkívül NATO-kompatibilis, jól felszerelt és jól kiképzett hadsereggel rendelkeznek. Megjegyezte, a Fidesz-kormány éppen azt a Svédországot hátráltatja, melynek egyébként nemrég lett új, jobboldali kormánya.

„Semmilyen vélt vagy valós politikai sérelmek miatt nem játszhatja Magyarország a sértődött gyereket, nem játszhatnak mások biztonságával és nem járathatják le Magyarországot” – foglalta össze a szocialista politikus. Hozzátette, Magyarország biztonságának is az alapköve a NATO, ezen két ország csatlakozása pedig mindenképpen fontos és előnyös a NATO szempontjából is, valamint ez Magyarország érdeke is. Végezetül Harangozó Tamás arra kérte a fideszes képviselőket, jövő hét kedden szavazzák meg végre a finnek és a svédek NATO-csatlakozását.

Kapcsolódó párttagok