mszp.hu | Belföld
2022. február 07. 20:44

Százszámra jelentkeznek nálunk Tolnában az önkéntesek a tiszta választásokért

Százszámra jelentkeznek nálunk Tolnában az önkéntesek a tiszta választásokért
Már eddig csak a szocialista képviselőjelöltnél 140 ember jelentkezett, de a 20K22-nél is rohamosan nő a szavazóköri delegáltnak jelentkezők száma, sőt, az EBESZ is 300 megfigyelőt küldhet a 2022-es magyar országgyűlési választásokra.

Tolna 1-es országgyűlési választókörzetében viszonylag sok, 170 szavazókör van, ám úgy tűnik, itt is meglesz a szükséges számú megfigyelő – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Egységben Magyarországért a választókerületben indított képviselő-jelöltje hétfő reggel az ATV Start című műsorában:

„Minden jelölt legelemibb érdeke, hogy minden szavazókörében legalább két ember üljön és tartalékemberek is legyenek, és ezen túlmenően is számítunk nagyon mindenkire, aki segíteni akar. Nemcsak a szavazóhelyiségben tudnak furcsa dolgok történni, hanem azon kívül meg pláne, tehát kellenek és lesznek majd erre is emberek” – magyarázta el.

Elmondta, saját választókerületében a nagyjából 170 helyre, ami a két fő/szavazókört jelenti, már meg is van 140 ember név szerint, ehhez jön majd még hozzá a 20K22 adatbázisa.

Az eddig sikeresnek tűnő mozgósítással kapcsolatban a szocialista politikus megjegyezte, „nekünk megvan a magunk kapcsolatrendszerünk, évek óta részt veszünk a választáson: sok olyan ember van, akik választásról választásra ott vannak és jelentkeznek. A 20K22 óriási előnye pedig, hogy fog tudni adni hozzám is és mindenhol az országban olyanokat, akik eddig valahogy nem jutottak el hozzánk, és civil vonalon vagy az internetes felhívásokra jelentkeztek”.

Hangsúlyozta, az Egységben Magyarországért előnye, hogy nemcsak a konkrét képviselőjelölteket helyben ismerő és támogató emberekre lehet számítani. „Van, aki Márki-Zay Péterért, van, aki egyáltalán az összefogás tényéért csatlakozik, és van, aki egyszerűen csak a kormányváltásért szeretne valamit tenni, nem feltétlenül szimpatizál valamelyik konkrét párttal, de azt mondja, „Ha már a pártok összefogtak, akkor én is megteszem, ami az én dolgom””.

A csalás-veszély kiküszöböléséről kérdezve elmondta, több ilyen veszéllyel is lehet számolni, de felkészülnek rá. „Vannak a választás napján, illetve nagyon konkrétan a szavazókörben és a szavazáshoz kötődő választási csalások. Ha ezekre két-két ember jól felkészítve plusz a körzeten kívüli figyelők is megvannak, akkor a nagy részét döntően ki lehet védeni”.

Harangozó aláhúzta, legutóbb maguk a választási megfigyelők azt mondták, hogy nem fair, nem tisztességes a választás. Ezt most minden eszközzel el kell kerülni. „Mondok konkrét példát: mozgóurna. Muszáj ott lenni, nincs olyan, hogy bemegyünk egy idősek otthonába, és odaadjuk a kedves intézményvezetőnek vagy a nővérkének a papírt meg a tollat, aztán majd ő visszajön és kitöltötte. Vagy ha 50-100 embert autókkal vagy buszokkal egy bizonyos helyről vagy egy bizonyos városrészből szállítanak, azt lehet detektálni”.

Kérésre az MSZP-s képviselő a Völner-Schadl botrányban az Emberi Erőforrások Minisztériumát letrágyadombozó, és munkatársait lealkalmatlanozó miniszterhelyettesi megjegyzésről is beszélt, és arról, hogy furcsának tarja, hogy a kormánytagok közül senki se védi meg az EMMI-t. „Miért van ez a kussolás? Kásler úr is így gondolja, és nem mer értük kiállni? Vagy Rétvári Bencének nincs vér a pucájában, hogy kiálljon, és azt mondja, hogy „megvédem az embereimet”? Inkább felhívja Kövér Lászlót, hogy „hú, gyorsan tiltassuk le ezt a kérdést, mert nekem nem tetszik”? Eleve milyen megoldás ez? Kétharmados törvény garantálja, hogy az országgyűlési képviselőknek 15 napon belül írásban érdemben válaszolnia kell minden minisztériumnak!” – hangsúlyozta Harangozó Tamás, az Egységben Magyarországért tolnai képviselőjelöltje.

Kapcsolódó párttagok