mszp.hu | Belföld
2021. június 30. 11:29

Harangozó Tamás: Varga Zs. András méltatlan arra, hogy a magyar bíráskodás legfőbb embere legyen!

Harangozó Tamás: Varga Zs. András méltatlan arra, hogy a magyar bíráskodás legfőbb embere legyen!
„Alkotmányos puccsról” beszélve nyíltan fenyegeti a magyar embereket és jogásztársadalmat a Kúria bírói testületének nyakára ültetett gyakorlatlan Varga Zs. András. Az MSZP felszólítja: vagy tegyen feljelentést, vagy mondjon le.

Alkalmatlan a pártállamot nyíltan kiszolgáló legfőbb bírói vezető, aki jogászok közt zajló, publikus vitákra alapozva alkotmányos puccsot kiált – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettes, aki maga is jogász, kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Varga Zs. András a Kúria elnöke, aki ebben a pozíciójában nem fenyegetőzhet, ugyanis a Btk. 263. paragrafusa kötelez minden magyar állampolgárt arra, hogy ha bármilyen „alkotmányos puccs” a tudomására jut és hitelt érdemlően információt szerez róla, akkor büntetőfeljelentést kell tennie, különben maga is bűncselekményt követ el” – hívta fel a figyelmet Harangozó.

„Nem beszélhet összevissza átlagemberként sem, a Kúria elnökeként pedig – a független igazságszolgáltatás részeként ráadásul a politikai vonulatot is belehozva – végképp nem tehet ilyet. (…) Mi azt mondjuk, hogy akkor battyogjon el és tegyen feljelentést, és a volt alkotmánybírókat vagy bárki másokat legyen kedves feljelenteni mert ilyeneket le mernek írni. (…) Ha nem teszi meg, akkor világossá teszi, hogy teljesen méltatlan arra, hogy a magyar bíráskodás legfőbb embere legyen, mert átlépte azt a vonalat, amit egy ilyen pozícióban valaki megtehet. Erről szólt a mai közleményünk is: tegye meg a feljelentést, vagy távozzon a pozíciójából” – szólította fel Varga Zs. Andrást.

A szocialista politikus utalt az éppen zajló vitára, amelyben egykori alkotmánybírók azt mondják, nem feltétlenül érvényes az egypárti Alaptörvény, ugyanakkor jelezte, ő sem feltétlenül ért egyet azzal, hogy ezt sima, feles törvénnyel el lehet majd törölni. „Mi mindenképpen békét és nyugalmat szeretnénk ebben az országban. Az, hogy ezen jogászok vitáznak ebben az országban, és a Kúria elnöke alkotmányos puccsról beszél, ami egy jogi kategória, az teljesen nonszensz, és megmutatja, hogy az ő pártatlansága és függetlensége még csak ránézésre sincs meg”.

Emlékeztett, Varga Zs. Andrá úgy került mostani pozíciójába, hogy „a Fidesz a magyar országgyűlésben névre szóló törvényeket módosított, hogy ő egyébként egyetlen másodperc bírói ítélkezési tapasztalat és gyakorlat nélkül a Kúria elnöke, tehát minden bíró szakmai főnöke legyen: nem irigylem ezt a bírói kart, amelyiknek ilyen vezetője van…” – jegyezte meg.

Kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltás után, hogyan tudnak majd együttműködni vele, Harangozó ismertette, „Alapesetben a Magyar Országgyűlés elfogadja a Kúria elnökének beszámolóját, vagy nem: ez egy eszköz arra, hogy világos jelzést adjon az Országgyűlés – nem a kormány, hanem az Országgyűlés – a Kúria elnökének tevékenységéről. Ezen túlmenően túl sok mindenben nem kell „együttműködni”, hiszen ez elvileg egy független hatalmi ág, aminek az is lenne a dolga, hogy független legyen minden politikától” – húzta alá.

„A mi kormányzásunk alatt megvolt a bírói önigazgatás, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, ahol maguk a bírók voltak többségben – a Parlament is küldött be 1-2 politikust, de abszolút kisebbségben voltak – és a legfontosabb kérdésekről maguk a bírók döntöttek, és maguk választották ki maguk közül a legalkalmasabb, legnagyobb tekintéllyel rendelkező embereket. Na, mi ilyen rendszert szeretnénk visszaállítani” – jelentette be.

„Ha az emberek értik azt, hogy nemhogy a demokráciának, hanem az emberi tisztességnek, létnek a határa az, hogy ha már a bíróságokban sem lehet bízni, (…) akkor arra biztatom őket, hogy támogassák a jelenlegi ellenzéket, mert a megfelelő mandátumszám birtokában, mi ezt a rendszerű átalakítást is tervezzük megtenni. Visszaadjuk a bíróknak a bírói önigazgatást, és semmiféle ilyen ejtőernyős politikust, vagy politikailag odahelyezett embert nem szeretnénk látni a jövőben a független igazságszolgáltatásban” – ígérte az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Kapcsolódó párttagok