Harcolunk az élelmiszeráfa-csökkentésért

Az élelmiszeripari ágazatok termelői érdekképviseletei épp úgy csalódottak az élelmiszeráfa-csökkentés elmaradása miatt, ahogy az MSZP is. A termelők éppen azt mondják, amit mi: az áfacsökkentés három célt szolgálna. Hathatós segítség lenne a legszegényebbeknek, mentőövet dobna a tönkretett élelmiszeriparnak, és jelentősen csökkentené a feketegazdaság arányát.

Ezért óriási hibának tartjuk az áfacsökkentés kormányoldali elvetését. A jövő évi költségvetés számtalan olyan tételt tartalmaz, amely teljesen felesleges, csak a Fidesz hatalmi játszmáját és a közpénzek lenyúlását szolgálja. Az MSZP javaslata 90 milliárd forint átcsoportosítását jelentené például a Kossuth téri felújítás vagy a stadionépítések helyett.

Az MSZP nem adja fel a harcot. Az adótörvények tárgyalásánál újra beadjuk az áfacsökkentésről szóló törvényjavaslatunkat. Célunk, hogy a baromfi, a sertéshús, a fehér és félbarna kenyér, a tejtermékek, a sajtoknak bizonyos köre, az Európában megtermelhető zöldségek és gyümölcsök, a tojás, és az édesvízi halak áfája csökkenjen.

Amikor 300 forint lesz a krumpli, akkor talán a kormány is rádöbben, nem mehet ez így tovább, nem lehet Európa legmagasabb áfájával terhelni egy folyamatosan szegényedő országot.

Gőgös Zoltán,
Mezőgazdasági bizottság alelnöke