2011. október 06. 12:16

Harmadával gyűjtöttek több elemet a tavalyinál

Kedvező eredménnyel zárult az Európai Parlamentben hatodik alkalommal megrendezett elemgyűjtő nap. Herczog Edit, az esemény fővédnöke szerint fontos tudatosítani az emberekben, főként a döntéshozókban, hogy hamarosan a forgalomban lévő szárazelemek és akkumulátorok közel felét kell visszagyűjteni.

A képviselő a Bizottság és a Parlament között zajló – az EP győzelmével zárult –verseny eredményhirdetésén úgy fogalmazott, hogy az EU2020 programban szereplő nyersanyag-stratégia nyomán új korszak köszöntött be az elemek újrahasznosításában is. Az energia- és anyagtakarékosság követelménye minden eddiginél sürgetőbb feladatokat ír elő a tagállamok számára a háztartásokban keletkező hulladékokkal kapcsolatban is. Az Európai Unió a tagállamokra azonos visszagyűjtési és újrahasznosítási arányszámokat megállapító 2006-os elemdirektívája szerint 2016-ban – alig 5 év múlva – már a forgalomba került szárazelemek 45%-át kell elkülönítve begyűjtenünk.

Herczog szerint az irányelv végrehajtásakor figyelembe kell venni a mobiltelefonok, laptopok és táblagépek, pl. iPadek növekvő forgalmát is, és alkalmazkodni kell azok elemeinek életciklusához és eltérő újrahasznosítási lehetőségeihez.