Három fő pilléren nyugszik az MSZP nemzetpolitikája

Három irányban segítheti az MSZP a határon túli magyar közösségek törekvéseit és érdekeik érvényesítését - mondta az MSZP elnöke határon túli magyar pártok vezetőivel tartott egyeztetése után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szombaton.  

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón elmondta: ez a három irány a határon túli magyar közösségek belügyeibe történő be nem avatkozás, a jószomszédi viszony és a partnerség, illetve a környező országokban működő, ugyanabban a pártcsaládban tevékenykedő pártok közötti jó kapcsolat kiépítése.

A szocialista párt elnöke emlékeztetett arra, hogy az MSZP januári kolozsvári kihelyezett elnökségi ülésén hirdette meg új nemzetpolitikai programját és irányát.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség (UMDSZ) elnökével, Muresan Ovidiuval, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei ügyvezető elnökével, valamint László Attilával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári szenátorával közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a be nem avatkozás politikája azt jelenti, hogy a magyar közösségek dolga és joga kiválasztani saját vezetőit és azokat a szervezeteket, amelyek legitim módon képviselik őket saját hazájukban.

Az MSZP ezekkel a szervezetekkel törekszik a jó kapcsolatok kiépítésére, és nem Budapestről akarja megmondani, hogy mi a helyes és jó politika az adott határon túli területen - rögzítette Mesterházy Attila, hozzátéve, olyan segítséget ad az MSZP, amelyet kér tőle az adott szervezet.

Közlése szerint akkor lehet legjobban segíteni a határon túli magyarok közösségeit, ha jószomszédi viszonyra törekednek. Az MSZP elnöke Victor Ponta román miniszterelnökkel kialakított kapcsolatára utalva elmondta, "ez a jó baráti viszony segíteni tud minket abban, hogy bizonyos kérdéseket és problémákat zökkenőmentesebben tudjunk rendezni."
    
Hozzátette: a többi környező ország vezetőivel - így a horvát és a szlovák miniszterelnökkel - , illetve a szlovákiai pártokkal is sikerült jó viszonyt kialakítani.
    
Gajdos István, az UMDSZ elnöke, ukrán parlamenti képviselő elmondta: az ukrajnai helyzet a kárpátaljai magyarság számára 2010 óta kedvezően változott, megoldódott többi között a magyarság ukrán parlamenti képviselete, valamint elfogadták például a nyelvtörvényt is.
    
Megítélése szerint ugyanakkor az UMDSZ számára 2010 negatív fejleménye volt a magyarországi kormányváltás. Gajdos István véleménye szerint a Fidesz-KDNP-kormány ugyan a nemzeti együttműködés rendszeréről beszél, a valóságban azonban "a nemzeti diszkrimináció és megosztás rendszerét építették fel három év alatt". Hozzátette, hogy ennek "szenvedő alanya" a szövetség is, amelynek - mint hangsúlyozta - valós társadalmi támogatottsága van.
    
Az UMDSZ elnöke azt mondta: "a Fidesz kárpátaljai szövetségese", a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ)az elmúlt három évben "egyeduralomra törekedett a magyarságpolitikában.
    
Muresan Ovidiu, a román PSD Bihar megyei ügyvezető elnöke szervezete nevében támogatásáról biztosította az MSZP-t a 2014-es választásokkal kapcsolatban. László Attila, az RMDSZ szenátora beszédében azt szorgalmazta, hogy folytatódjon a párbeszéd a román és a magyar kormány között, hiszen - mint mondta - korábban élő volt az az együttműködés, ahol képesek voltak megfogalmazni a célokat és megbeszélni a "kényes kérdéseket."