mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. január 04. 12:19

Hárommilliárd forintot adott a kormány a szállodásoknak, de titkolják, hogy kiknek

Hárommilliárd forintot adott a kormány a szállodásoknak, de titkolják, hogy kiknek
Hárommilliárd forintnyi közpénzt, vagyis kormányzati támogatást utalt el az év utolsó napjaiban az állam azoknak a magyar szállodai cégeknek és szállásadóknak, akik kompenzációt kértek a koronavírus miatt kiesett bevételeik után.

A kormányzat azonban azt továbbra sem árulja el, hogy milyen ellenőrzött adatok alapján és pontosan kik kaptak az ingyenpénzből.

Mint ismert, a koronavírus miatt súlyos károkat elszenvedő turisztikai ágazat megsegítése érdekében a kormány átvállalta a regisztrált szálláshelyek 2020 novemberében állítólagosan kieső bevételeinek nyolcvan százalékát. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda állítása szerint mintegy 928ezer vendégéjszakát foglaltak be a magyarok a kompenzáció alapjául szolgáló időszakban, ennek alapján pedig hárommilliárd forintnyi támogatást utaltak ki az év utolsó napjaiban az állítólagos foglaltsági adataikat lejelentő cégeknek. Azt azonban továbbra sem tudni, hogy mely cégek és milyen adatok alapján kapták meg ezt a pénzt, amelynek körülményeivel kapcsolatban egyre erősebb a mutyigyanú.

Teljességgel életszerűtlen ugyanis, hogy a koronavírus karantén-időszakában szinte pontosan annyi lefoglalt vendégéjszaka volt az érintett szállodákban, mint egy évvel korábban, amikor a turizmus még csúcson volt és mindenki szabadon utazhatott. A kompenzáció alapjául szolgáló adatokat a szállásadóknak ráadásul elég volt bemondania, azok valódiságát vélhetően nem ellenőrizte senki. Alapos a gyanú tehát arra, hogy a kormányhoz közeli „csókos oligarchák” érdekeltségei akár előzetesen is értesülhettek a leendő állami támogatásról és kamu adatokat szolgáltattak be a közpénzek elnyerése érdekében. A visszaélés gyanúját csak erősíti, hogy a benyújtott közérdekű adatigénylés törvényi előírásai ellenére eddig sem a Pénzügyminisztérium, sem pedig az Magyar Turisztikai Ügynökség nem adta ki számomra az ügyben releváns adatokat, így azok nem ellenőrizhetők.  

Hárommilliárdnyi okunk van arra, hogy tisztán lássunk ebben az ügyben. Éppen ezért, ha rövid időn belül nem hozzák nyilvánosságra az ezzel kapcsolatban kért közérdekű adatokat és nem tisztázhatóak a felmerülő kérdések, úgy bírósághoz és szükség esetén a rendőrséghez fordulok. A turisztikai szektor súlyos károkat szenvedett el a koronavírus miatt, a kormánytól pedig szinte alig kapott érdemi segítséget. A NER-lovagoknak nem meglopni, hanem megsegítenie kellene a nehéz helyzetbe került ágazat munkaadóit és munkavállalóit.
 

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának első alelnöke
 
Budapest/Brüsszel – 2021.01.04.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21