2012. május 10. 11:41

Háromoldalú megegyezést a Tokaj-ügyben!

"Több, határon átnyúló európai borrégió eredményesen rendezte a borkészítési eljárással- és névadással kapcsolatos kérdéseket".

A francia- német- és luxemburgi területen fekvő Mosel menti borrégióban három ország termelői közösen népszerűsítik a hagyományos eljárással készülő termékeiket. Ez lehetne a követendő példa a tokaji bor névhasználata, készítési módja körüli vita mihamarabbi megoldásában. Ez egyszerre szolgálná mind a magyar, mind a szlovák minőségi bort készítők érdekeit." - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációjának vezetője tegnap a fontos politikai kérdésekben elhangzott felszólalásában.

A szocialista európai parlamenti képviselő ugyanakkor aláhúzta, hogy "a korábbi szocialista magyar kormánnyal együttműködve magam is 2007 óta küzdök a magyar tokaji bor védelméért. Az Európai Bizottsághoz intézett több írásbeli kérdésem is ezt a célt szolgálta. A szlovák "Tokaj" bejegyzés során a szlovák fél és az Európai Bizottság is hibákat követett el. A magyar kormány 2010 áprilisában kénytelen volt az Európai Bírósághoz fordulni az Európai Bizottságot perelve. A megnyugtató és gyors eljárás azonban az lenne, ha mielőbb tető alá lehetne hozni egy megállapodást Pozsony, Budapest és az Európai Bizottság között. Magyar, szlovák és összeurópai érdek a világszerte páratlan Tokaj hírnevének, minőségének megőrzése."

"Az Unió borreformjának egyik legnagyobb vívmánya az egységes eredetvédelmi szabályozás. Ez jelentős mértékben növeli az európai borok nemzetközi versenyképességét, a fogyasztók érdemi tájékoztatását. A minőségi európai borok ügye azonban nem lehet államok közötti viszályok foglya." - zárta felszólalását Tabajdi, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság főtagja.

Háttér:

A tokaji borvidéket a trianoni határ szakította ketté. Magyarországnak nem is elsősorban a névhasználati joggal van kifogása, mivel ezt a 2004-es államközi szerződés is rögzíti. A szlovákok háromszor akkora területen termelnek "tokajit”, mint amelynek természeti adottságai szavatolhatnák a megfelelő minőséget. Másfelől a borvidék szlovák oldalán nem azt az évezredes múltra visszatekintő eljárást alkalmazzák, amely méltán tette híressé és egyedivé a "királyok borát", a "borok királyát". Így a nem hagyományos eljárással készült, gyakran gyengébb minőségű borok méltatlanok a "Tokaj" elnevezésre. Az Európai Bíróság döntése a vitában csak 2013-ban várható.