Népszava
2011. október 05. 09:11

Háromszáz felett járt tegnap az euró

A piacot a világméretű bizalmatlanság jellemzi, de a magyar gazdaságpolitikában és Matolcsy jövő évi költségvetésében sem hisznek a befektetők, ami a mélybe taszította a forintot, hétfőn és kedden már az általában is negatív kelet-európai tendenciákhoz képest is rosszul alakult a magyar valuta árfolyama. Rontott a helyzeten a hazai bankok, sőt hazán esetleges leminősítéséről lábra kapott híresztelések is.

A forint szinte feltartóztathatatlanul gyengül, az euró árfolyama folyamatosan ostromolta tegnap is a 300 forintot és egy időre át is lépte azt. A nemzetközi turbulenciák mellett a magyar valuta mélyrepülésében hétfő óta már a hazai gazdasággal és a jövő évi költségvetéssel szembeni fenntartások is jelentős szerepet játszanak, ami jól látszik az ország kockázati felárunk folyamatos emelkedésében.

A piac nem hisz Matolcsy költségvetésében, a GDP lassulásával, a hazai fogyasztás csökkenésével és már azzal is számol, hogy leminősítik országunkat. A forint árfolyamának zuhanása a magyar gazdaság folyamatos vergődésének csak egyik mutatója. Az országnak nyilván a hazai források mozgósítása mellett külföldi segítségre is szüksége lehet, amiért a kormányfő tegnap óta érdekes helyen, Szaúd-Arábiában kalapozik jól elkerülve Brüsszelt, a válság fővárosát, pedig megoldás csak onnan jöhet.

Nyilvánvaló, hogy mind a bevételi, mind a kiadási oldalon jelentős hatást gyakorol a költségvetésre az euró-árfolyam ilyen nagymértékű növekedése. Hatalmas a különbség a költségvetéshez használt 268 forintos és a jelenlegi 300 forintos euróárfolyam között - mondta lapunknak Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A bevételi oldalon ez az uniós transzferek forintra váltásánál jelenik meg. A kiadási oldalon elsősorban a kamatkiadások miatt lennének kellemetlen hatásai a forint tartós gyengeségének.

Az államadósság kötvény kuponjai ugyanis devizában vannak, az árfolyam emelkedésével tehát ezek a kamatok is emelkedni fognak. Ahhoz azonban, hogy egy pontos makroelemzést megfogalmazhassunk, a költségvetés legapróbb részleteit, teljes szerkezetét ismernünk kellene. Annyi azonban bizonyos, ha tartósan 300 forint felett marad az euró, a költségvetésnek jelentős módosítással kell számolni a kiadási oldalon, s ezt biztosan nem fogja kompenzálni a bevételi oldal esetleges többlete - vélekedik Kuti Ákos.

A forint elsősorban a romló piaci hangulat miatt gyengül, de a jelentős árfolyamesésben a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázatok felértékelődése is szerepet játszik: ezt jelzi, hogy a hazai fizetőeszköz más régiós valutáknál többet veszített értékéből - mondta el Gimes Gergely, a Political Capital gazdaságpolitikai elemzője. A kilátások javulásra középtávon kevés az esély, így könnyen elképzelhető, hogy az árfolyam tartósan gyenge marad.

Minthogy Magyarország teljes külföldi eladósodottsága majdnem a GDP másfélszerese, így a gyengébb forintárfolyam mind az államra, mind a lakosságra pluszterheket ró. A lakáshitelesek szempontjából ugyanakkor elsősorban a frankárfolyam meghatározó, az öt éven túl lejáró lakáscélú hiteleknek ugyanis alig öt százalék volt euró alapú. Ugyanakkor a végtörlesztés mellett a gyenge forint is tovább ronthatja a hazai bankok hitelportfolióját, így növelheti a pénzintézetek leminősítésének esélyét.

A gyenge forint elméleti szinten javíthatná a magyar gazdaság motorjaként szolgáló export teljesítményét, de ezt a hatást gyengítheti, hogy egyrészt a magyar export többnyire importigényes, másrészt a romló világpiaci helyzet miatt az exporttermékek iránti kereslet is jelentősen csökkenhet. A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt napokban vélhetően többször is intervencióval próbálta megvédeni a forint árfolyamát, azonban középtávon egyre növekszik a kamatemelése jelentősége, ami hazai szinten tovább fékezné az amúgy is szinte teljesen befulladt hitelezést - nyilatkozta lapunknak Gimes Gergely.

A Magyar Szocialista Párt közleményben szólította fel tegnap a kormányt, hogy azonnal korrigálja a 2012-re benyújtott, nyilvánvalóan vágyálmokra alapozott költségvetés tervezetét, és álljon elő egy felelős, az ország valós gazdasági helyzetéből kiinduló és a negatív nemzetközi folyamatokkal számoló programmal!

A párt szerint "Látható, hogy a Fidesz-KDNP-kormány ma már teljesen elvesztette a szavahihetőségét: régiós összehasonlításban is a forint sínyli meg legjobban a görög drámát. Azonban ennél is nagyobb baj, hogy a kormány hitelvesztése a magyar vállalkozások hitelvesztésével is járt. Jövőre dermesztően alacsony lesz a magyar gazdaságba irányuló tőkebevitel, amely mind a növekedésre, mind a beruházásokra, mind a foglalkoztatásra nézve katasztrófával fenyeget."

A gyenge forint következményei

Drágul:
- a téli utazás
- a síbérlet
- az autópálya-matrica külföldön
- telefonálni külföldön
- az üzemanyagok a hazai kutaknál
- az importtermékek, jellemzően az autó, a műszaki berendezések, az elektronikai cikkek, tévék, importált ruhák
- az élet a határ mentén élőknek, mert megélénkül az osztrák, szlovák bevásárló turizmus, ezzel felnyomják az árakat
- a forinthitel, mert kamatemelésre kényszerül a jegybank
- a tartós fogyasztási cikkek
- a fűtés
- a magyar termék drágulnak a külföldiekhez képest, ezért a haza beszállítóknak árat kell csökkenteniük
- az a termék, amihez külföldről hozzák az alapanyagot
- lenyomja az ingatlanpiacot

Továbbá:
- a növekvő inflációt miatt, áremelési nyomás alakul ki
- bajba kerülhetnek a bankok, mert leminősíthetik őket
- nehezebb lesz pénzhez jutni
- növekedhet a munkanélküliség

Milyen hatással lenne a magyar gazdaságra a 300 forintos eurónak?

Török Bálint, a Buda-Cash brókerház vezető elemezője:
Rendkívüli módon rontaná a gazdasági környezetet, ha a forint tovább veszítene az értékéből. Akkor ugyanis a jelenleginél is nehezebbé válna az államadósság törlesztése, emellett drágulnának az import termékek és az infláció is felpörögne. Mindezeken kívül az adósság finanszírozásához növelni kellene az állampapír hozamokat. Ugyanakkor némi pozitívum lenne a költségvetés számára, hogy növekednének a forgalmi típusú adókból származó bevételek.

Gimes Gergely, a Political Capital elemzője:
A magasabb euró árfolyam a költségvetés számára is nehézséget jelent, hiszen a magyar devizában adósodott el, így gyengébb forint esetén növekednek az adósság törlesztésének költségei is. A magas euró-árfolyam természetesen tovább nehezíti a devizahitelesek helyzetét, bár ebből a szempontból elsősorban a frankárfolyam a meghatározó, mivel a devizahitelek alig pár százaléka euró alapú. A gyengébb forintárfolyam elméleti szinten erősítheti az export versenyképességét és így javíthatja a növekedési kilátásokat, ugyanakkor jelentősen növeli a kamatemelés lehetőségét.

NÉPSZAVA-összeállítás/

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=477873