Harrach Péter „magzatrendőrsége” álszent és veszélyes

Harrach Péter  „magzatrendőrsége” álszent és veszélyes
A KDNP-t évekig nem zavarja a növekvő gyermekéhezés, de a „magzatok védelmére” hivatkozva készek a nőket érintő jogkorlátozásokra. Javaslatuk azonban álszent és veszélyes. Álszent, mert a várandós nők túlzott alkoholfogyasztásáról egyáltalán nem beszélnek, és veszélyes, mert a börtönnel fenyegetett, terhes drogfüggő nők nem mernek majd segítséget kérni.

Egy terhes nőre nézve az alkoholfogyasztás sokkal veszélyesebb lehet, mint a dohányzás és jóval elterjedtebb, mint a drogfogyasztás. Évente legalább 300 gyermek jön a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt kialakuló „magzati alkohol szindróma” tüneteivel. A KDNP hallgatása az alkoholfogyasztás veszélyeiről azért is döbbenetes, mert az elmúlt 6 évben több mint százezer fővel nőtt az alkoholisták száma és még mindig nincs a kormánynak alkoholstratégiája. Persze tudjuk: a KDNP-nek a parlamenti alkoholfogyasztással sincs problémája.
 
Veszélyes is a KDNP javaslata, mert a terhes drogfüggő nők nem mernek majd segítséget kérni. Pedig a várandós mamák leszokását segítő legnagyobb szakmai egyesület vezetője is elmondta: a droghasználó nők többsége ösztönösen és azonnal megkísérli a leszokást a kábítószerről. A KDNP ezt a leszokást veszélyezteti. A börtönnel fenyegetés miatt több lesz a veszélyes házi-abortusz, a kukába dobott csecsemő, vagy a sérülten inkubátorban hagyott újszülött.
 
Miközben a KDNP börtönnel fenyeget, semmit nem akar segíteni a leszokásban. Azzal sem foglalkoznak, hogy – számos országtól és Ausztriától eltérően – hazánkban jelenleg nincs olyan speciális intézmény, ahová a drogfüggő kismamákat küldeni lehetne, és egészségügyi protokoll sincs az ellátásukhoz. Ezen és az összeomlóban lévő egészségügyön kellene segítenie a kormánynak, nem pedig a Harrach Péter által „egészségügyi intézménynek” nevezett stadionokra kellene milliárdokat költeni!
 
Gurmai Zita
az MSZP és az ESZP Nőszervezetének elnöke

Kapcsolódó párttagok