mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. január 13. 15:37

Használják a háziorvosi rendszert az oltás beadására!

Használja a kormány a háziorvosi rendszert a koronavírus elleni vakcina beadására – javasolta Ujhelyi István, a MSZP európai parlamenti képviselője és Dr. Szelényi Zoltán orvos, közgazdász, az MSZP egészségügyi kabinetjének a tagja, szerdán online sajtótájékoztatón.

„A háziorvosi rendszerre eddig is lehetett támaszkodni, nyilván ezután is lehet támaszkodni. A kollégák megfelelő felkészültséggel rendelkeznek ahhoz, hogy egyéb oltásokat beadjanak; akkor miért pont a Covid-oltáskampányban ne ők lennének a frontvonalon?” – kérdezte Szelényi, az Orosházi Kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa.

Felhívta a figyelmet: a magyar alkotmány minden állampolgár számára biztosítja az egészséges élethez való jogot, az oltás beadatása pedig ennek a gyakorlása.

„Tehát én azt gondolom, hogy minden magyar állampolgár, függetlenül a regisztrációtól, jogosult az oltás felvételére. Az más kérdés, hogy kíván-e élni ezzel a joggal” – mondta.

Hozzátette valószínűleg a háziorvos tud a legjobban dönteni arról, kik élvezzenek prioritást, hiszen ők ismerik leginkább pácienseik korábbi betegségeit.

Persze meg kell szervezni az oltóanyag kiszállításának a logisztikáját, a betegek berendelését, plusz idősávot kell az oltásoka biztosítani, ezt a pluszfeladatot pedig honorálni is kell az alapellátásban dolgozóknak.

Kiemelte: a cél az, hogy az ország lakosságának legalább 60%-a védett legyen a koronavírussal szemben.

„Nagyon fontos lenne, hogy minél többen megkapják az oltást, minél többen jelentkezzünk. (…) Erre biztatok mindenkit” – hangsúlyozta, s ehhhez Ujhelyi is csatlakozott. Ő azt mondta: ő már regisztrált a Rogán-féle központi regisztrációs rendszerben, de 10 nap alatt még egy válasz-e-mailt sem kapott.

Azt javasolta a kormánynak: gondolja végig, használ-e a magyarországi oltási kedvnek a központi regisztrációs lista működtetése, „vagy pedig visszatérünk (…) a normalitás talajára, ahogy ezt (…) a magyar kormány az Európai Gyógyszerészeti Ügynökségnek korábban jelezte”.

A kormány ugyanis az ügynökség korábbi kérdésére, hogyan kívánja megszervezni a tájékoztatást, z oltás kiszállítását és beadását, azt közölte: a már létező, az influenza-oltás beadását alkalmazó struktúrára kíván hagyatkozni.

Ez után kezdett csak „ötletelni” és ez után állította fel a „meglehetősen szerencsétlen kommunikációjú” központosított regisztrációs listát, viszont nem hajlandó válaszolni az MSZP többször feltett kérdésére: előfeltétele-e a regisztráció az oltás megszerzésének vagy sem? – mondta el.

Ujhelyi azt mondta: a kormány rosszul készítette elő, és az „alkalmatlan” kormányzati struktúrában „képtelen normálisan levezényelni” a vírus elleni küzdelmet, de az oltási stratégia megfogalmazását és végrehajtását is.

„Megszokhattuk, hogy ha a kormányzat hirtelen nagy elánnal másokra mutogat, hogyha külső felelősöket keres ahelyett, hogy saját háza táján nézne körül, akkor annak mindig oka van: ég a ház. Ezt ők is tudják” – mondta.

„Hazugságnak” és „förtelemnek” nevezte a kormány azon állítását, hogy az ellenzék „halálkampányt folytat”.

„Értik? Minthogyha a hazai ellenzék, én magam vagy bárki más, orvos, szakértő politikusok, annak szurkolnának, hogy minél több ismerősünk, családtagunk vesszen oda a vírusnak. Ez hazugság. Ez förtelem, ezt állítani, ahelyett, hogy végre rendesen kommunikálnak és dolgoznának!” – fakadt ki.

A kormány a saját lassú, nem megfelelő döntései és „kaotikus” járványkezelése miatt a felelősséget másokra – az ellenzékre, a kérdéseket feltevő szakmai szervezetekre, az Európai Unióra, az Európai Bizottságra – kívánja hárítani– mondta.

Hangsúlyozta: a kormány minden felelősséget és lehetőséget birtokol a védekezés megszervezéséhez, így „minden egyes olyan, egyébként elkerülhető haláleset vagy fertőződés, amely a kormányzat működésének bénasága miatt bekövetkezik Magyarországon, az csakis a kormányzat felelőssége.”

Megdöbbenését fejezte ki, hogy – ahogy az az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség jelentéséből kiderült – a magyar kormány nem kért az uniós közös közbeszerzésből a védőeszközök biztosításához, és nem csatlakozott a logisztikai infrastruktúrához kapcsolódó uniós közbeszerzéshez sem.