mszp.hu | Belföld, Külföld | közlemény belvíz
2014. február 06. 13:47

Használjuk az európai belvizeket!

„Átfogó és világos európai stratégiára van szükség a belvízi hajózás fejlesztése érdekében" – emelte ki felszólalásában dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Fontos témával foglalkozott az EP. A Közlekedési Bizottság Naiades 2 programja, a belvízi hajózás egységesítése és fejlesztése témájában fogalmaz meg előremutató javaslatokat. Ezt az ágazatot nagymértékben sújtotta a válság. Mint elhangzott, az európai vizek hajózhatóságán, valamint az intermodális rendszerek fejlesztésén lehet és kell is javítani.

A képviselő felszólalásában kiemelte: „meg kell szüntetni a belvízi közlekedési hálózat torlódási pontjait. Meg kell teremteni a feltételeit a projektek finanszírozhatóságának." Emellett a jelentés kiemelten foglalkozik a zöld növekedéssel és az innovációval. „A Naiades 2 program elősegíti a regionális és határokon átívelő együttműködést is, ezért szerepe az európai közlekedés szempontjából kulcsfontosságú" – zárta felszólalását Gurmai Zita.