mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. október 09. 21:59

Hat pont egy egészséges Köztársaságért!

A koronavírus–járványban példásan helytálló orvosok, nővérek, szociális munkások nélkül mindnyájunk egészsége veszélybe került volna.

A hazai egyészségügyi rendszerre azonban az állam keveset költ és a gyógyulás esélyét a beteg anyagi helyzete és kapcsolatrendszere alapvetően befolyásolja. Éppen ezért Magyarország egész területén, társadalmi helyzettől függetlenül meg kell teremteni a jó minőségű háziorvosi ellátást, szűrést, diagnosztikát, felvilágosítást és megelőzést, szakorvosi ellátást, valamint a kórházi szolgáltatásokat.

Ezt úgy kell megszervezni, hogy mindenki hozzá is juthasson a minőségi ellátáshoz. Növelni kell az egészségügyre fordított költségvetést, hogy a növekvő és bővülő gyógyítási lehetőségek hozzáférhetők legyenek és biztosítani lehessen az orvosok, nővérek és szociális munkások jelentős béremelését.

Az MSZP szociáldemokrata pártként hat pontban foglalta össze milyen további lépések kellenek az egészségügyben:

1. Legyen az egészségügy nemzeti prioritás!

Az Orbán-kormány tudatosan magára hagyta az egészségügyet az elmúlt tíz évben, az állami finanszírozás mértéke életveszélyesen az európai átlag alá esett. Mi, szociáldemokraták azt akarjuk, hogy az egészségügy nemzeti prioritás legyen: álljon fel újra egy önálló egészségügyi minisztérium, jelentősen növeljük meg az állami finanszírozás mértékét, a hazánknak járó uniós források elköltésekor pedig ez az ágazat élvezzen elsőbbséget! Legyen végre újra az ember a középpontban!

2. Magyarország legyen az európai egészségügyi unió tagja!

Minden magyarnak jár az európai szintű egészségügyi ellátás! Mi, szociáldemokraták ezért dolgoztuk ki az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, amely többek között minőségi minimum-követelményekkel biztosítaná a színvonalas ellátást a tagállamokban. Alapvető, hogy minden közfinanszírozott egészségügyi intézmény térítésmentesen garantálja a betegek emberi méltóságát, a megfelelő komfortfokozatú körülményeket, az ellátás során szükséges gyógyszereket és eszközöket.

3. Kapjon kiemelt garanciákat a betegbiztonság!

Tarthatatlan, hogy a statisztikák szerint Magyarországon van a legtöbb megelőzhető haláleset az Európai Unióban. Mi, szociáldemokraták azt mondjuk: felül kell vizsgálni és szükség esetén átalakítani az átfogó megelőzési programokat, meg kell erősíteni a betegjogi szolgáltatásokat, fókuszban kell tartani a megfelelő szakember-állomány folyamatos biztosítását és a betegbiztonság javítása érdekében rendszeresen nyilvánosságra hozni a kórházi fertőzések adatait.

4. Tisztességes béremelés az ágazat minden dolgozójának!

Nem kérdés, hogy a hálapénz intézménye a hazai egészségügy egyik élősködő daganata, amelynek megszüntetése régóta szükségszerű volt. Ehhez azonban érdemi és azonnali bérrendezésre van szükség, de nem pusztán az orvostársadalom, hanem a szakdolgozók és a szociális ágazat munkavállalóinak teljes körében is! Mi, szociáldemokraták azt is valljuk: a szakemberek elvándorlása ugyanakkor nem pusztán pénzbeli juttatás kérdése, hanem belátható életpálya, megfelelő munkakörülmények és jogi, valamint erkölcsi megbecsülés biztosításának kérdése is, így ezeket is mielőbb garantálni kell!

5. Átfogó technológiai fejlesztési- és digitalizációs programot!

A magyar egészségügy az egyik legelmaradottabb ágazati rendszer az Európai Unióban. Mi, szociáldemokraták ezért azt javasoljuk, hogy azonnali és átfogó digitalizációs-, valamint ehhez kapcsolódó technológiai fejlesztési programot kell indítani az ágazatban. Erre az EU következő hétéves költségvetése várhatóan érdemi lehetőséget fog biztosítani.

6. Központi várólistákat!

Elengedhetetlenül szükséges a kórházi várólisták érdemi és azonnali csökkentése. Mi, szociáldemokraták úgy gondoljuk: tarthatatlan, hogy a magyar embereknek adott esetben hosszú hónapokat kell várnia bizonyos életminőségjavító beavatkozásokra. Mielőbb központosítani kell a várólistákat, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenni az előjegyzési folyamatokat!

2020-10-09