mszp.hu | Belföld
2020. március 25. 17:09

Hatalmi játszma helyett az emberek védelmével foglalkozzon a Fidesz és a kormány!

Hatalmi játszma helyett az emberek védelmével foglalkozzon a Fidesz és a kormány!
Az MSZP számára az emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb.

A koronavírus-járvány társadalmi és gazdasági hatásainak mérséklése érdekében az MSZP 5 pontos védelmi csomagot dolgozott ki az egészségügyben és a szociális ágazatban dolgozók, a munkavállalók és a KKV-k, az idősek, a szülők és a pedagógusok védelméért.
 
Elfogadhatatlan, hogy a kormány a járvány elleni védekezés helyett aljas hatalmi játszmába kezdett, amelynek hatalmas árát az emberek fizethetik meg.
 
Az MSZP továbbra is a kialakuló válság hatásainak mérsékléséért dolgozik, ezért ma törvényjavaslat formájában terjesztette az Országgyűlés elé a védekezéshez szükséges további intézkedéseket, az alábbiak szerint:
 
A magyar munkavállalók védelmében indítványozzuk az elbocsátás tilalmát a tőkeerős nagyvállalatok esetében. A gazdasági fellendülés időszakában százmilliárdos profitot elkönyvelőknek a válság idején részt kell vállalniuk a következmények viselésében is. Ezzel párhuzamosan 100 százalékos bérpótlékot javaslunk a munkájuk során fokozott veszélynek kitett egészségügyi és szociális szférában, a közösségi közlekedésben és a postai szolgáltatásban dolgozók számára. Továbbá egyszeri 500 ezer forintos bérpótlék kifizetését indítványozzuk az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók részére.

Indítványozzuk az állás nélkül maradtak ellátásának három hónapról kilenc hónapra emelését, melynek összege nem lehet kevesebb havi 100 ezer forintnál. A karanténba kerültek jövedelmét a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételeiből kell pótolni.

Az emelkedő bérektől a nyugdíjak színvonala jócskán elmaradt az utóbbi időben, melynek kompenzálására 6,5 százalékos nyugdíjemelést tartunk indokoltnak. További 20 ezer forintos egyszeri juttatásra tettünk javaslatot a havi 100 ezer forintos nyugdíjjal sem rendelkezők részére.

A gyermekeket nevelő családok támogatásának legfontosabb eleme a családi pótlék, melyet az Orbán-kormány egyszer sem emelt az elmúlt tíz évben. Mivel az infláció folyamatosan elértékteleníti a családi pótlék mellett a GYES, a GYET és az anyasági támogatást is, így ezek összegének megduplázását javasoljuk.

Javasoljuk a hatósági ár bevezetését az alapvető élelmiszerek, a tisztító- és fertőtlenítőszerek vonatkozásában az árak indokolatlan elszabadulása miatt.

A nehéz helyzetben lévő kis- és középvállalkozások számára adókedvezményt kell biztosítani. A veszélyhelyzet évében indokoltnak tartjuk a szociális hozzájárulási adó alóli mentességet, az azt követő két évben pedig 50 százalékos kedvezményt javaslunk.
 
Arra kérjük a kormányt és a kormánypártokat, hogy az emberek, családok, idősek és fiatalok, munkavállalók és vállalkozók védelme érdekében támogassák javaslatainkat.
 
MSZP