2012. szeptember 04. 15:22

Hatalmi vetélkedés veszélyezteti a magyar vízgazdálkodást?

"Illés Zoltán, illetékes államtitkár június 25-én, az Országgyűlésben adott tájékoztatása szerint a biztonságos ivóvízellátáshoz is szükséges rendszeres vízminőségi méréseket az újonnan felállított, súlyos szakemberhiánnyal küzdő Nemzeti Környezetügyi Intézetnek kellene lebonyolítania.

Az Intézet honlapján azonban semmilyen információ nem érhető el ezekről a vizsgálatokról. Így azt sem lehet tudni, hogy a hatóságok végrehajtják-e a nemzeti és uniós előírások szerint kötelező méréseket. Kérdés, hogy az egységes vízgazdálkodási rend szétszakítása, a Belügyminisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közötti hatalmi vetélkedés, nem veszélyezteti-e a magyar ivóvízellátás biztonságát?" - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja, aki e tárgyban írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz.

Válaszában Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztos kifejtette, hogy a Bizottság vizsgálja, Magyarország hogyan teljesíti az uniós jogszabályokban rögzített kötelezettségeit.

"Bizonytalan, hogy az új Nemzeti Környezetügyi Intézet, a korábbi költségvetési támogatás töredékéből gazdálkodva képes lesz-e elvégeztetni a biztonságos ivóvízellátáshoz szükséges vízminőségi vizsgálatokat. Az Orbán-kormány a korábban jól működő, egységes vízügyi igazgatást önkényesen szétszakította. Felszámolta a 120 éve működő Országos Vízjelző Szolgálatot és a vízgazdálkodási és vízminőségi szakmai munkát végző VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézetet" - emlékeztetett a szocialista európai parlamenti képviselő.