mszp.hu | Belföld
2023. május 04. 12:57

Hatalompolitikai szemlélet alapján rendezi át a kormány az oktatást

Hatalompolitikai szemlélet alapján rendezi át a kormány az oktatást
A pedagógus státusztörvény egy bosszútörvény, a hivatásrendiség pedig, amibe a pedagógusokat megpróbálják belekényszeríteni az a Benito Mussolini-féle fasiszta államberendezkedést idézi, mondta el Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a szerdai parlamenti ülésnapon. Az esti Egyenes Beszédben kifejtette, miért gondolja így és milyen következményei lesznek annak, ha bevezetik státusztörvényt.

„Ez a hivatásrendiség ez a Mussolini-féle korporatív államnak az alapja és amikor én ezt elmondtam ma a parlamentben, nemhogy nem tiltakozott Rétvári úr, hanem egyfajta védekező üzemmódba kapcsolt” – számolt be Kunhalmi Ágnes a beszédének a fogadtatásáról. Rétvári Bence államtitkár azzal magyarázta a pedagógusok közalkalmazotti státuszának megszüntetését, miszerint szakmai alapon el kell választani az egészségügyi közalkalmazottat, az orvost, a pedagógust, minden hivatásnak kell egy saját hivatásrendet csinálni. Ez az államberendezkedés azonban nem a szolgáltatások színvonalának emelkedéséről szól és a közalkalmazotti munkavállalói jogviszonyban állók védelméről. Az MSZP társelnöke kiemelte, ezt a védőhálót, ami az állammal szemben is, a törvények és a jog alapján védelmet biztosított a pedagógusoknak, ezt veszik most ki alóluk. A hivatásrendiség pedig kizárólag arról szól, hogy az állam céljait szolgálják ki. Ez a célja a főispánoknak, a papoknak, a kormánytisztviselőknek és most már a pedagógusoknak is az lesz a feladata, hogy a NER-rendszerét fenntartsák.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a kormány nagyon sok gesztust tett a szélsőjobboldal felé, legutóbb például Budaházy György szabadlábra helyezésével legitimálta a terrort és erőszakot a kormányzat. „Úgy gondolom, hogy egyetlen egy ellenzéki képviselő vagy pártvezető sem érezheti biztonságban magát ezután” – foglalta össze az MSZP társelnöke. Hozzátette, Budaházy Györgyék belőttek Hiller István házának az ablakán, rendőrök autójába bombát tettek és ezekért el is ítélték őket. A szabadon engedésével Orbán Viktor megköszönte neki azt, amit az előző kormány ellen tett, gesztust tett a szélsőjobboldal felé, „és talán azt gondolhatja a miniszterelnök, hogy még ilyen alakokra talán szüksége is lesz” – folytatta a szocialista politikus. Budaházy György kiengedése pedig azt üzeni azoknak, akik hasonló erőszakos bűncselekményt terveznek elkövetni, hogy ezt meg lehet úszni büntetlenül.

A tavalyi választási vereség miatt a NER tovább erősödött, most pedig átrendezik a társadalom belső szerkezetét, a hivatásrendek létrehozásával, a szittya honvédelmi oktatás erősítésével, visszahozatalával. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, a szittyák alapvetően a két világháború közt vissza akarták állítani a trianoni határokat, a revizionisták szervezkedtek ennek az eszmének a nevében. Ezért választotta ki a Honvéd Vezérkar élére Böröndi Gábort Orbán Viktor, hiszen ő ezt a vonalat képviseli, mondta el a szocialista országgyűlési képviselő.

Kunhalmi Ágnes szerint nem a státusztörvény a fasiszta, hanem, hogy egy olyan típusú államberendezkedést hoz létre, ami abban a korszakban volt jellemző. A törvénynek az lesz a következménye, hogy 3-4-5 ezer pedagógus el fogja hagyni a pályát, hiszen túldolgoztatják őket, átvezényelhetőkké válnak, megfigyelhetőek lesznek és megfelezik a túlórapénzüket. Továbbá, a szakmai programba sem szólhatnak bele majd az állam által kinevezett igazgatók. Ezek azonban sem Pintér Sándort, sem Orbán Viktort nem érdeklik, hiszen az oktatást.

Kapcsolódó párttagok