MTI/mszp.hu | Belföld | gazdálkodók
2014. szeptember 06. 12:23

Határozati javaslatot nyújt be a gazdálkodók védelmében az MSZP

A magyar gazdálkodók védelme érdekében határozati javaslatot nyújt be az őszi parlamenti ülésszak első napján az MSZP - jelentette be a párt elnöke és frakcióvezetője sajtótájékoztatón szombaton Nyíregyházán.

Tóbiás József elmondta, a javaslatban arra kérik az Országgyűlést, hogy foglalkozzon érdemben az orosz-ukrán konfliktus következményként, az európai országokat sújtó kereskedelmi korlátozó intézkedések miatt kialakult gazdasági helyzettel.
    
A határozati javaslat célja, hogy a hazai termelők és gazdálkodók ne kerüljenek gazdaságilag hátrányos helyzetbe, megőrizhessék legális foglalkoztatási szintjüket és piacaikat - közölte Tóbiás József, hozzátéve, a korlátozó intézkedések körülbelül 50 milliárd forint értékű kereskedelmi és foglalkoztatottsági kárt okozhatnak az országnak.
    
Az MSZP elnöke szerint az eddigi tapasztalatok alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak az almát érintően mintegy 10 milliárdos kár keletkezhet, ha az Európai Unió és a magyar kormány nem tesz érdemi lépéseket.

Tóbiás József kifejtette, a kormány jelenleg csak a párbeszédet hangsúlyozza, holott cselekednie kellene, például az unió által létrehozott kárenyhítési alapban lévő összeg emelése érdekében lenne szükséges lobbiznia.
    
A határozati javaslat részleteire kitérve az MSZP elnöke elmondta, a kormánynak azonnal be kellene nyújtania az Országgyűlésnek az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra történő csökkentését célzó javaslatát, valamint döntenie kellene a keleti piacaikat elvesztő gazdálkodók termékeinek garantált, szerződésekben rögzített felvásárlásáról.
    
A költségvetési források átcsoportosításával és az EU társfinanszírozásával jövedelembiztonsági alapot szükséges létrehozni a gazdálkodók által legálisan foglalkoztatott munkavállalók terheinek csökkentésére és támogatására - hangsúlyozta Tóbiás József.     Az MSZP elnöke egyben emlékeztetett, 2015-től megszűnik az uniós tejkvóta, az országnak pedig "elemi érdeke" a támogatás legalább egy évvel történő meghosszabbítása.

Tóbiás József úgy fogalmazott: az MSZP bízik abban, hogy a kormány nem marad tehetetlen, "van olyan helyzet, ahol a nemzeti érdek nem írott malaszt és nem kötcsei beszéd kérdése".