2012. március 13. 18:16

Határozott fellépést várunk a holland kormánytól

A Hollandiában dolgozó külföldiek, köztük a magyarok, lengyelek, románok hozzájárulnak az ország gyarapodásához. A hágai kormány kötelessége, hogy elítélje az ellenük uszító propagandát, és a diszkrimináció minden formáját - áll abban a írásbeli hozzászólalásban, amelyet Göncz Kinga szocialista EP-képviselő nyújtott be a diszkriminatív internetes oldalakról és a kormányok válaszairól szóló kedd délutáni parlamenti vitához.

"Az alábbi Facebook-bejegyzést küldte egy ismerősöm a minap: 'Hollandiában éltem 20 évig. A hollandok születésüktől fogva nagyon toleránsak, elképzelhetetlen volt még akkor az ilyesmi. Mindez ma már a jobboldali radikális áramlatnak köszönhető'. Arra a hírre reagált, hogy Geert Wilders Szabadságpártja a Hollandiában munkát vállaló kelet- és közép-európaiak feljelentésére buzdító honlapot indított" - áll Göncz Kinga írásos hozzászólásában.

"Négy éve a jobboldali holland kormány külügyminisztere elhatárolódott a Wilders-párt iszlámot lejárató filmjétől. Akkor a kormány még nem függött egy radikális, szélsőséges párttól. A mai jobboldali kisebbségi kabinet azonban nem hajlandó elítélni a honlap létrehozását. Mert azon múlik a sorsa, hogy támogatást kap-e Geert Wilderstől és társaitól, akik a muzulmán bevándorlók után, most az új tagállamok polgárait veszik célba.

A holland kormány pontosan tudja, hogy az a 200 ezer kelet-európai, aki 2007 májusa óta legálisan munkát vállal Hollandiában, nem a gondokat szaporítja, hanem épp ellenkezőleg: hozzájárul az országban élők jólétéhez. Egy holland felmérés szerint a Hollandiában dolgozó külföldiek adó- és járulékbefizetései 0,3 százalékkal növelik a gazdaságot. Egy lengyel vagy magyar munkás, aki tartósan Hollandiában dolgozik, évi 24 ezer euróval járul hozzá a kincstár bevételeihez, holland gazdaságkutatók adatai szerint.

Nem csak azt várjuk el a holland kormánytól, hogy ítélje el a Szabadságpárt minden  idegenellenes, gyűlöletkeltő akcióját, és a diszkrimináció minden formáját. Hanem azt is, hogy a tényeknek megfelelően tájékoztassa a lakosságot arról, hogyan járulnak hozzá az ország gyarapodásához a külföldi, köztük a kelet- és közép-európai bevándorlók. Kifogva ezzel a szelet a demagóg, uszító nézeteket hangoztatók vitorlájából" - olvasható a képviselő írásbeli hozzászólásában.

Göncz Kinga az egyik aláírója annak az állásfoglalás-tervezetnek, amely felszólítja a holland kormányt, hogy ítélje el a külföldiek elleni diszkrimináció minden megnyilvánulását. A dokumentumról csütörtökön szavaz az Európai Parlament plenáris ülése.