Belföld | nők önrendelkezése
2012. november 29. 17:02

Határozottan ki kell állni a nők önrendelkezéséért

A Magyar Szocialista álláspontja, hogy határozottan ki kell állni a nők önrendelkezéséért.

Az abortusz a családtervezés nem kívánatos, végső eszköze. Tiltása vagy korlátozása mélyen ellentétes a nők és a családok önrendelkezési jogával, amelynek beláthatatlan következménye az illegális terhesség-megszakítás gyakorlatának újraéledése lehet.

A politikának  az a kötelessége és felelőssége, hogy olyan szabályokról, törvényekről gondoskodjon, amelyek biztosítják a döntés, a mérlegelés szabadságát a családok és az orvosok számára.

Az állam felelőssége, hogy a megfelelő szexuális felvilágosítást biztosítsa, amely kiterjed az igénybe vehető fogamzásgátló eszközök körére is. Ezzel együtt az is a kormány felelőssége, hogy a fogamzásgátló eszközök minél szélesebb körben elérhetővé váljanak.

Az MSZP úgy véli, hogy biztosítani kell a korszerű egészségügyi beavatkozáshoz való hozzáférést. Kitart amellett, hogy a nőknek meg kell adni a választás szabadságát.

A Magyar Szocialista Párt a nem kívánt terhességek esetében

• a megelőzésében

• a megfelelő szexuális a felvilágosításban, mely kiterjed az igénybe vehető fogamzásgátló eszközök körére is

• és a fogamzásgátló eszközök árának csökkentésében látja a megoldást

A politika dolga az, hogy olyan társadalmi és gazdasági környezetről gondoskodjon, amelyben az abortusz kényszere szociális okok miatt fel sem vetődhet.


Magyar Szocialista Párt