Határozottság és nyitottság jellemezze kapcsolatainkat Kínával!

Szigorú, de kiegyensúlyozott és nyitott fellépésre szólította fel Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője az Európai Uniót Kína viszonylatában.

A szocialista politikus, az EP EU-Kína delegációjának tagja az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, az EU-Kína kapcsolatokról szóló Belder-jelentés vitájában beszélt arról, hogy míg Európának határozottan képviselnie kell az emberi jogokat és az európai vállalatok érdekeit Kínával szemben, érdemes előrelépni az együttműködésre alkalmas területeken.

"Bármennyire fontos stratégiai partner is az Európai Unió számára Kína, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül mindazt a jogsértést, ami Kínában megfigyelhető. Különösen aggasztó a tibeti és az ujgur kisebbség jogainak a korlátozása, megsértése." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, aki az EP Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupját is vezeti társelnökként. Hozzátette: a politikai ellenzék jogainak megsértése és a kereskedelem terén is lépéseket kellene tenni, hiszen Kínában diszkriminálják az európai uniós cégeket.

"Az Unió részéről azonban azt is végig kellene gondolnunk, hogy mi legyen a viszonyunk azokhoz a kínai cégekhez, amelyek Európában szeretnének befektetni." - figyelmeztetett a magyar szocialista delegációvezető. "Azt hiszem, hogy az Európai Uniónak is nyitottabbnak kellene lenni ezen cégek irányába, hiszen szükség van a befektetésre, új munkahelyek teremtésére Európában. Különösen igaz ez az élenjáró technológiák, a telekommunikáció és az informatika terén." - húzta alá Tabajdi Csaba.