Hatástalanítsák a kényszernyugdíjazás bombáját!

Szánalmas vergődés tanúi vagyunk. Orbán Viktor kezdi felismerni, hogy a nyugdíjas foglalkoztatás korlátozásával iszonyú csapást mért az egészségügy pénzhiányban fuldokló intézményeire.

A Fidesz-kormány rádöbbent, hogy a teljességgel ésszerűtlen kényszernyugdíjazás, illetve a továbbdolgozás és a nyugdíjellátás közötti választás kényszere a magyar egészségügy legtapasztaltabb orvosainak, nővéreinek távozását jelentheti. Már eddig is sokan jelezték, hogy nem kívánják magukat megalázó eljárásnak kitenni.

Ugyanakkor a hírek kapkodásról, az amúgy is megtépázott presztízs mentéséről szólnak. Az engedélyezés miniszteri hatáskör lenne, 65 éves korig nem kellene kérvényezni, a kettős jövedelmet tiltanák, bár senki nem járna rosszabbul.

A Magyar Szocialista Párt felszólítja a kormányt, hogy hagyja abba az aktatologatást, vonja vissza méltatlan döntését és teljes körűen hatástalanítsa az általa kreált - az egészségügyben ketyegő -
kényszernyugdíjazási bombát!

Csak ilyen intézkedés nyugtathatja meg az egészségügyben dolgozókat, hogy nem szükséges megalázó kérelmeket fogalmazni annak érdekében, hogy tovább gyógyíthassanak.

Kizárólag ez az egyetlen megoldás: a betegek, az orvosok és az ápolók érdeke.

Kökény Mihály
korábbi egészségügyi miniszter