Hatékony és közérthető válságkezelést várnak az emberek a kormánytól, nem választójogi- és alkotmánymódosításokat

Hatékony és közérthető válságkezelést várnak az emberek a kormánytól, nem választójogi- és alkotmánymódosításokat
Miközben a pontos járványügyi válságintézkedések megjelentetésére és értelmezésére várt az ország, a kormánynak ismét fontosabb volt több mint 30, többek között hatalmi törvényt sunyi módon éjfél előtt 1 perccel beterjeszteni.

Az MSZP csapata is arra várt kedd éjjel, hogy mikor teszi végre közzé a kormány a járványügyi szabályokat, közérthetően. Kiderült, eközben fontosabbnak bizonyult számukra az embereknél az immár 9. alkotmánymódosítás, a választási törvény újbóli botrányos átírása és még több mint 30 törvény, amit a rendkívüli felhatalmazással visszaélve hoztak – számolt be Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese és Vadai Ágnes, a DK alelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este.

Vadai elmondta, a totális káosz látszik kormányrészről. „Az, hogy másfél órával a rendelet hatálybalépése előtt kerül ki a közlöny, amit még most is értelmezni kell, az önmagában egy pánikot és tehetetlenséget mutat. Az pedig, hogy 23:59-kor benyújtják a 30 törvényt pedig arra utal, hogy mindennél fontosabb nekik a hatalmuk, annál is, hogy az egészségüggyel vagy a kialakuló szociális válsággal foglalkozzanak”.

A DK alelnöke megjegyezte, a miniszterelnök beszéde csak tetézte mindezt, hiszen szeptemberben Orbán még arról beszélt, hogy korlátlan egészségügyi kapacitás van, „fél kilenckor meg bejelenti, hogy vagy összeomlik az egészségügy, vagy nem”.
„Éjfél előtt milliók vártak arra, hogy megtudják, mi lesz az életükkel másnaptól, konkrétan lefagyott a honlap, annyian. Ez egészen elképesztő, hiszen éjfél után egy perccel bárkit megbüntethettek volna akár 500.000 Ft-ra a maszk nem viselése miatt. De látjuk, hogy az Igazságügyi Minisztériumban ezeket az őrültségeket írták ahelyett, hogy az emberekkel foglalkoztak volna” – emlékeztetett Harangozó.

A honvédség bevetésével kapcsolatban a kijárási tilalom ellenőrzésébe Vadai Ágnes hangsúlyozta, ezzel a kormány beismerte, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú rendőr. „Én nagyon óvnám a kormányt attól, hogy magyar katonák magyar polgárokkal szemben hazai földön intézkedjenek, mert az egy nagyon veszélyes precedenst indít el” – tette hozzá.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese rámutatott, a rendőrök feladata és jogköre az emberekkel szembeni intézkedés ilyenkor. „A honvédek, de még a katonai rendészek sem erre vannak kiképezve. A piros sapkás kollégák a Honvédelmi Minisztérium körül például objektumőrzésre vannak, illetve a saját állományukkal szembeni rendészeti feladatokat látják el. Ez egy teljesen másik kiképzés” – tette hozzá Harangozó.

Kérdésre, a köztársaságpárti képviselők kifejtették, a felhatalmazási törvényt példátlan módon arra használta a kormánypárt, hogy azonnal ismét módosítsa a választójogi törvényt.

„A Demokratikus Koalíció soha egyetlenegy egyoldalú választási törvénymódosítást nem támogat. (…) Ennek a törvényjavaslatnak a benyújtása például arra jó, hogy a csalást lehessen növelni többek közt a határon túli szavazatok kapcsán. Az Orbán- kormánynak minden eszköze meglett volna, hogy fellépjen a kamupártok ellen – nem tette meg. Az, hogy ilyen törvényeket nyújtanak be, csak egy dolgot mutat, hogy az egészségügyi, szociális és gazdasági válságot képtelenek kezelni. Egy dolgot tudnak: lopni” – mondta Vadai.

„Eleve nem illik választás előtt az utolsó pillanatban megint egyoldalúan hozzányúlni a választójogi törvényhez. (…) Ez egy politikai játszma. Olyan részszabályok vannak, amik miatt azt gondoljuk, hogy ez a törvényjavaslat ebben a formájában elfogadhatatlan, de leginkább az a baj, hogy választójogi rendszert normális országban a pártok közösen fogadnak el. Nyilván ehhez ennek semmi köze nincsen” – figyelmeztetett Harangozó Tamás.
.

 

Kapcsolódó párttagok