mszp.hu | Belföld
2020. június 03. 21:07

Hatékonyabb klímavédelmet követel az ország nevében az ellenzék a fideszes rombolás helyett

Hatékonyabb klímavédelmet követel az ország nevében az ellenzék a fideszes rombolás helyett
Mutyizássá silányították a fideszesek a klímavédelmi javaslatot, a társadalom az ellenzék nevében továbbra is az EU-s színvonallal kompatibilis klímavédelmi célokért küzd – erről tartottak sajtótájékoztatót az ellenzéki pártok képviselői szerda délelőtt Budapesten.

A klímavészhelyzetből adódó sürgős feladatokra vonatkozó határozati javaslatot az LMP kezdeményezésére az ellenzék közösen nyújtotta be több mint 8 hónappal ezelőtt.

„Ebben határidőt fogalmaztunk meg, hogy Magyarországnak már a múlt év végére legyen klímatörvénye, hiszen már itthon is széles körben ismert, hogy a klímaváltozás Magyarországra rendkívüli hatással van, nemcsak az élelmiszerárak emelkedésére, hanem az egészségre, a szolgáltatásra, az iparra és az élet minden területére, tehát sürgősen cselekedni kell!” – hívta fel a figyelmet Schmuck Erzsébet, az LMP részéről.

A fidesz a klímajavaslatból kiemelt minden lényegi elemet, így az a helyzet állt elő, hogy azt az ellenzék leszavazni kényszerült, mondta el. „Olyan célokat jelöltek ki, amiket már egyszer teljesített az ország, és amik 2030-ra vonatkozóan lényegesen alatta maradnak az EU-s célkitűzéseknek. Az EU 2030-ra már 50-55%-os szén-dioxid csökkentésben gondolkodik és 32%-os megújuló arányban, ezzel szemben a magyar kormány csak 21%-ot akar kitűzni, és nem csak az ellenzéki pártok, hanem a civil szervezetek is kifejezték, hogy ez a csomag így elfogadhatatlan” – tette hozzá Schmuck. Kijelentette, képviselőtársaival nem fogják annyiban hagyni, az elkövetkezendő időszakban folyamatos nyomást gyakorolnak majd a kormányra, hogy mielőbb lépjen és csatlakozzon az Európai Unió célkitűzéseihez.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, „A fideszesek politikai hullarablókként viselkednek a Párbeszéd, az LMP és az ellenzék javaslataival”. Hangsúlyozta, mára azonban olyan társadalmi támogatottság, civil összhang és az ellenzéki pártok közötti erős együttműködés van zöld ügyekben, hogy a fideszesek taktikát változtattak és vereséget szenvedtek.

„Az ő vereségük mindannyiunk győzelme, minden a jövőért felelősséget vállaló, felelősségteljesen gondolkozó magyar ember győzelme: azt látjuk, hogy az, hogy egyáltalán született Magyarországon egy klímavédelmi törvény, az már félsiker, és azt látjuk, hogy az a küzdelem, amit az élhető jövőért folytatunk, és amelyben teljes összhang van a magyar társadalom, a zöld civil szervezetek és az ellenzék között, az sikerre fog vezetni”.

„Nem volt kérdés, hogy a Jobbik csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, hiszen ez nem játék. Az emberek sikere, hogy most már van akkora súlya a klímavédelemnek, az élelemtermelési problémáknak és minden ezzel összefüggő gondnak, hogy ezt már a kormány sem tudja a szőnyeg alá söpörni” – mondta Magyar Zoltán a Jobbik részéről. Emlékeztetett, már a második olyan tavaszon vagyunk túl, ami történelmi mértékű aszályt hozott hazánkra, az élelmiszer-biztonság jelentősen csökkent, és óriási adófizetői terheket is fog jelenteni a gazdálkodók kártalanítása. „Ez nem fenntartható, és ezt most már a bőrünkön érezzük, ezért is szólítjuk fel a kormányt, hogy vegye komolyan ezeket az intézkedéseket”!

„Ma a zöld az új normális, aki nem látja, hogy milyen fenyegetést jelent a klíma változása, az vagy hazudik, vagy vak. Ez nem olyan, mint a menekültkérdés, nem lehet egy sebtében felhúzott kerítéssel azt a látszatot kelteni, hogy ezt a problémát megoldottuk” – jelentette ki az ellenzék nevében Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

Emlékeztetett, amikor az LMP kezdeményezésében tavaly szeptemberben közös határozati javaslatot nyújtott be az ellenzék az éghajlatváltozásból adódó halasztást nem tűrő feladatokról, a fideszesek még folyamatosan klímahisztiről beszéltek, pedig hőhullámok sújtották Magyarországot és minden tavasszal súlyos aszályok voltak. „Az eredeti javaslatot felpuhították, de a mi álláspontunk szerint sokkal előbb és sokkal nagyobb mértékben kell csökkenteni Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A mi javaslatunk szerint Magyarországnak már 2040-re el kellene érnie a klímasemlegességet, míg a Fidesz szerint ez ráér 2050-ig” – tette hozzá. Megjegyezte, a Fidesz továbbra sem érti a hazánkat fenyegető klímavészhelyzetet és így kezelni sem tudja azt. Elmondta, egy Zöld New Deal lenne a megoldás mind a gazdasági, mind a klímaváltozásból fakadó problémák kezelésére.

„Mit várhatunk egy olyan kormánytól, amelyiknek egyik első intézkedése az volt, hogy bezáratta a Környezetvédelmi Minisztériumot és beszántotta zöld ombudsman intézményét?” – tette fel a kérdést Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselője. Bábjátéknak nevezte a kormány taktikáját és elmondta, szerinte nem az a megoldás a zöld problémákra, hogy Orbán lepacsizik Áderrel és ad neki ötmilliárdot, hogy kijelenthesse, hogy most már zöldek vagyunk. Javasolta, hogy sorosozós nemzeti konzultációk helyett inkább építsék be a Nemzeti Alaptanterv különböző tárgyaiba a zöld gondolkodást, mint hatékonyabb módszert a klímatudatos élet népszerűsítésére.

A független Szél Bernadett rámutatott, a veszély nem válogat, nem tesz különbséget politikai hovatartozás szerint, hanem mindenkit ugyanúgy fenyeget, ezért széleskörű társadalmi, nemzeti, határon túli, sőt nemzetközi összefogásra van szükség annak leküzdésére. „Ez az, amire a Fidesz-KDNP ma nemet mondott” – húzta alá és „nihilistának” nevezte a kormányzó pártokat a progresszív gondolkodást támadó hozzáállásuk miatt.

„A Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényege, amikor szakértőkkel és globális folyamatokkal szembe menve hoz döntéseket a nagy magyar kormány” fejtette ki végezetül Bősz Anett, a liberálisok képviseletében. Elmondta, a koronavírus megtanított kormányokat, mozgalmakat, embereket felülemelkedni az egyéni érdeken és együttműködni a közös célért, de a magyar kormányt nem.

Zárszóként hozzátette, reméli, nem lesz szükség a maszkviselés után megtanulni oxigénmaszkban járniuk az embereknek, már aki megengedheti majd magának egyáltalán.

Kapcsolódó párttagok