2011. szeptember 27. 11:25

Hatékonyabb uniós katasztrófa-elhárítási rendszer épül

Október 4-én lesz az egy éves évfordulója Európa egyik legsúlyosabb ipari katasztrófájának, a Magyarországon bekövetkezett vörösiszap-ömlésnek. A tragikus baleset tíz ember halálát okozta. Csaknem 150-en megsérültek, az erősen maró vörösiszap pedig 40 négyzetkilométeren terült szét és károsította a környezetet. Ismét köszönet illeti azokat az uniós tagállamokat és magánszemélyeket, akik adományaikkal segítették a baleset következményeinek enyhítését. - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP strasbourgi plenáris ülésén, az uniós katasztrófavédelmi rendszer megújításáról rendezett vitában.

Európa történetének egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája azonban rámutatott az önkéntes felajánlásokon alapuló uniós katasztrófa-elhárítási rendszer korlátaira is – mondta a szocialisták delegációvezetője.

Az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja kiemelte, hogy uniós szinten összehangolt katasztrófa elhárítási rendszerre van szükségünk, amely képes arra, hogy veszélyhelyzet esetén az elhárítást szolgáló eszközöket és szakembereket órákon belül mozgósítsa. "Ezért üdvözölöm az Európai Vészhelyzet-Reagálási Központ felállítását. A központ nyilvántartja és rendszerezi a tagállamok katasztrófa-elhárítási kapacitásait és szükség esetén egyetlen központból irányítja az elhárítást szolgáló műveleteket."

"A vörösiszap katasztrófa arra is rámutatott, hogy az emberi életekben, egészségben, a környezet állapotában és az infrastruktúrában okozott károk helyreállítására az érintett vállalatok nem képesek. Hiába bírságolta a magyar hatóság a kolontári tározót üzemeltető MAL Zrt-t 135 milliárd forintra, a cég 23 milliárd forintos vagyonának hatszorosára. Ezért továbbra is szorgalmazom, hogy az unió területén veszélyes bányászati, vagy ipari tevékenységet folytató üzemeknek kötelezően írjuk elő a felelősségbiztosítás megkötését" - mondta Tabajdi Csaba.

A magyar szocialisták európai parlamenti delegációvezetője a vita kapcsán emlékeztetett korábbi kezdeményezésére, amelynek keretében a magyarországi szakértőkkel vizsgálták a vörösiszap újrahasznosításának lehetőségét. "Magyarországon becslések szerint 50 millió, az EU területén körülbelül 225 millió tonna vörösiszap került lerakásra az elmúlt évtizedekben. Az ajkai vörösiszap nagy mennyiségű vasat, visszamaradt alumíniumot, illetve kisebb mennyiségben értékes fémeket, többek között titániumot tartalmaz. Ezek kinyerése azonban rendkívül költséges és egyelőre nincs olyan ipari szereplő Magyarországon, amely vállalkozna a vörösiszap komplex hasznosítására" - mondta Tabajdi Csaba.