mszp.hu | Belföld
2022. január 25. 18:19

Hatékonyabban kell fellépni a családon belüli erőszak ellen

Hatékonyabban kell fellépni a családon belüli erőszak ellen
Jelentősen nőtt a családon belül erőszak, amit a már korábbi posztjára is méltatlan „családokért felelős” miniszter, Novák Katalin szemrebbenés nélkül, tétlenül nézett végig.

Az Egységben Magyarországért ezt már most és kormányra kerülve is kiemelten kezeli.
A családon belüli erőszak növekedése egy rossz irányba menő, szolidaritását vesztett társadalom képét mutatja: ezt kell visszafordítani – mondták el Márton Roland, Fejér megye 1-es, Hohn Krisztina, Pest megye 6-os és Bősz Anett, Pest megye 1-es OEVK képviselőjelöltjei az Egységben Magyarországért  szövetség programbemutató-sorozatának kedd délutáni online sajtótájékoztatóján a Hold utcai sajtóközpontban.

„A kormányváltás után Márki-Zay Péter vezetésével arra fogunk törekedni, hogy pontos felméréseket végezzünk az áldozatokkal kapcsolatban” – mondta Hohn Krisztina. Az LMP országgyűlési képviselője kiemelte, nemcsak nők és gyerekek esnek áldozatul az erőszaknak, hanem férfiak, öregek és szülők is.

Bejelentette, az Egységben Magyarországért  kormányváltás esetén be fogja vezetni a kötelező erőszakkezelést, valamint a mentális eltérítést is. „Segíteni fogunk az áldozatoknak a trauma feldolgozásában és segítünk hathatósan abban is, hogy minél előbb biztonságba kerüljenek”.  Aláhúzta, meg kell emelni a védett házak számát, hogy minden kistérségre is jusson legalább egy.

Bősz Anett figyelmeztetett, a Fidesz ún. „gyermekvédelmi” népszavazása hazugság, szándékos megtévesztés, hiszen a kormány az út szélén hagyja az erőszak áldozatait, a gyerekeket különösen. „Sem az igazságügyi miniszter asszony, sem a családokért felelős tárca nélküli miniszter nem tett érdemben azért, hogy a zárt ajtók mögött folyó erőszakot meg tudjuk fékezni” – emlékeztetett Bősz Anett. A DK frakcióvezető-helyettese ígérte, az áldozatok védelmében helyre fogják állítani az intézmények közti jelzőrendszereket.

A Liberálisok elnöke utalt az emlékezetes botrányra is, ahol egy fideszes képviselőről derült ki, hogy bántalmazta a feleségét. „Ha egy nő szeme alatt megjelenik két lila folt, ő nem a vak komondoron esett át” – figyelmeztetett.

Az MSZP-s Márton Roland hangsúlyozta, a szolidaritás társadalmi befektetés, melynek jegyében szükség van önkormányzatok által fenntartott anyaotthonokra. „Kell egy hely, ahova átmenetileg a biztonságukban megrendült családok el tudnak menekülni. Ehhez persze pénz kell, de az ellenzék hozza a pénzt” – jelentette be.

Az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje hangsúlyozta, a szövetség április 3-a után akadály-mentesíteni fogja a terepet az Európai Unióból áramló források előtt, így rövid időn belül egy 6000 milliárd forintos tétel tud majd beérkezni Magyarországra. „Ebből a 6000 milliárdos összegből több mint 1500 milliárd forint fog jutni társadalmi igazságosságot jelentő projektekbe, többek között például a családok átmeneti otthonának és a különböző ehhez kapcsolódó jelzőrendszereknek a fejlesztésére”.

A szocialista politikus leszögezte, nemcsak pénzkérdés mindez – szemléletváltásra is szükség van. „Nem tartható az a szemlélet, amely Magyarország jelenlegi miniszterelnökének, Orbán Viktornak a szavaiból derült ki, aki a nők elleni erőszakkal kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy ő nem foglalkozik nőügyekkel. Az Egységben Magyarországért foglalkozik nőügyekkel, a szolidaritás társadalmi rendszere részét jelenti az anyaotthonok rendszere, és a kormányváltás után meg fogjuk erősíteni ezt a jelzőrendszert és ezt az intézményi rendszert” – ígérte.

Márton felhívta a figyelmet egy március 11-én Székesfehérváron tartandó jótékonysági rendezvényre is,  melynek Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a fővédnöke, és amelynek a teljes, bevételét a Székesfehérvári Anyaotthon támogatására ajánlják fel a szervezők. „De természetesen ezek a társadalmi befektetések nem pusztán jótékonyságból finanszírozható rendszerek, hanem igenis, a Magyar Köztársaság következő kormányának felelősséget kell vállalnia ezekben az ügyekben. Mi nem utasítjuk el ezt a felelősséget, hanem büszkén vállaljuk és meg is fogjuk oldani! Csak felfelé!” – zárta szavait a Fejér megyei 1. számú OEVK képviselőjelöltje.

Forrás: MSZP / Belpol.hu

Kapcsolódó párttagok