Külföld | Európai intézmények közlemény
2013. február 06. 10:13

Hatékonysággal építene jobb és több Európát az intézmények költségvetése

„A tagállamokkal és az európai polgárokkal vállalt szolidaritás jegyében további költségvetési reformok és a szolgáltatások hatékonyságát növelő lépések indokoltak 2014-ben is” – fogalmazott Herczog Edit társjelentéstévő az uniós intézmények jövő évi költségvetéséről szóló vitában.

A költségvetési reform további folytatását javasolja az uniós intézmények 2014-es büdzséjéről szóló, az EP-ben kedd este tárgyalt jelentés. Herczog Edit a vitában elmondta, hogy az szocialista frakció javaslatára a ciklus végéig 2011-es szinten befagyasztott parlamenti büdzsé az EP önmérsékletéről árulkodik, de további pontokon érhető még el előrelépés.

Az intézményi munka hatékonyságának elsősorban a polgárok által is érezhető javulását várja Herczog az olyan reformlépésektől, mint az adminisztratív költségek befagyasztása, tárgyi és emberi erőforrások hatékonyabb menedzsmentje, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a nadrágszíjhúzás nem mehet a parlamenti törvényalkotó munka minőségének rovására. Ugyanígy fontosnak tartotta kiemelni a jelentésből a képviselő a munkakörülményeket úgy kell alakítani a jövőben, hogy a munkavállalói jogok ne sérüljenek.

„A hatékonyság növelését és a spórolást egyszerre úgy valósíthatjuk meg, ha nem a fűnyíróelvet alkalmazzuk az intézményeken, hanem a munkafolyamatok elemzésével megkeressük azokat a pontokat, ahol lehetőség adódik a spórolásra” – érvelt Herczog, aki hatékonyság növelése több és jobb Európát eredményez majd minden európainak.