mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. március 31. 16:10

Havi 5 db ingyenes, otthon elvégezhető tesztet követel minden magyarnak az MSZP

Havi 5 db ingyenes, otthon elvégezhető tesztet követel minden magyarnak az MSZP
A fertőzés rejtegetésével szemben folytassanak felelős stratégiát, és biztosítsanak mindenkinek otthonra ingyenes gyorstesztet – szólította fel a kormányt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai online sajtótájékoztatóján.

Emelkednek a halálozási adatok és az új fertőzések számai, és nyárig kilátásban sincs a lazítás, ha a kormány a következő hónapokban is ilyen felelőtlen, visszafogja a teszteket és rejtegeti az igazságot. „A számokat látva egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar járványügy feladata a tesztelés és a kontakt-kutatás” – hangsúlyozta Bangóné.

„Az MSZP azt követeli, hogy a kormány kezdje meg a tömeges, önkéntes és ingyenes tesztelést és ezzel egyidejűleg folytasson szigorú kontakt-kutatást” – ismertette az MSZP egyik legfontosabb egészségügyi követelését.

Emlékeztetett, korábban a kormány azt vallotta, az adófizetők pénzéből vett tesztekből nem jár mindenkinek, mivel az fölösleges és ésszerűtlen költekezés. „Ez már eleve egy hihetetlenül cinikus megjegyzés egy olyan kormánytól, amely egy ilyen válság kellős közepén képes tízmilliárdokat fordítani stadionokra a gazdaságvédelmi alapból” – jegyezte meg.

„Képesek továbbra is lemondani a tesztelésről? Még most sem tudnak tanulni a külföldi példákból, amelyekből már tudhatjuk, hogy a korlátozások csak akkor lehetnek hatásosak, ha mellette tömeges tesztelést végeznek?” – tette fel a kérdést.

„Szlovákiában és Németországban is felmérték, hogy a járvány megállításához minden eszközt fel kell használni, így az antigén gyorsteszteket, az önállóan elvégezhető gyorsteszteket is, ennek érdekében pedig mindenkinek biztosítanak hetente legalább egy otthoni gyorsteszt és munkahelyei teszt lehetőséget. Ezzel szemben a fideszes kormány átgondolatlanul szervezett teszteléseket, a kontakt-kutatástól pedig végleg lemondtak” – mutatott rá a szocialista politikus.

Elmondta, az MSZP követeli a tömeges, önkéntes és ingyenes tesztelést és kontakt-kutatást. „Tudni kell, hogy ki beteg és ki nem, mivel így lehet a járvány terjedését megállítani. Emellett az MSZP továbbra is azt javasolja, hogy a kormány biztosítson ingyenesen havonta 5 db otthon elvégezhető gyorstesztet minden állampolgár számára. Így legalább az emberek önmagukat is tesztelhetnék, és így az otthon elvégezhető ingyenes gyorstesztek is hozzájárulnának a védekezés sikerességéhez”.

Bangóné hangsúlyozta, mindemellett meg kell akadályozni, hogy az emberek egymást fertőzzék a munkahelyükön, a 60%-os táppénztől való félelmükben ugyanis rengetegen betegen dolgoznak, mivel másképp nem tudják biztosítani a családjuk megélhetését. „Az MSZP szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezt az embertelen helyzetet el tudjuk kerülni, hogy a munkavállalóknak dönteniük kelljen a család megélhetése és egészsége között. Ezért továbbra is azt követeljük, hogy automatikusan kapjanak a fizetésük 100%-ának megfelelő táppénzt mindazok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy a vírus miatt karanténba kényszerülnek”.

Végezetül aláhúzta, a korlátozások fennmaradásáig minden eszközt fel kell használni a védekezéshez, és a tömeges tesztelések lebonyolításához, a kontakt-kutatások lefolytatásához, az ingyenes gyorstesztek biztosításához és a 100%-os táppénz bevezetéséhez a kormánynak rendelkezésre is áll minden eszköz.  

Kapcsolódó párttagok