Észak Online
2012. augusztus 09. 16:56

Havibért kapjanak a közmunkások!

A nyomorúságos heti 10 ezer forintból vajon hogyan tudják beiskolázni a gyerekeiket? Mást is követelnek a szocialisták.

„Követeljük a kormánytól, hogy oldja meg: a pályakezdő, de munkanélküli fiatalok már a regisztrációjuktól számított négy hónap elteltével is részt vehessenek a közmunkaprogramokban, szemben a jelenlegi szabállyal, mely szerint egy évet kell várniuk erre. Követeljük azt is, hogy szűntessék meg a heti kifizetéseket, helyette havibért juttassanak a közmunkásoknak, hiszen az a heti 10 ezer forintnyi fizetés semmit sem ér, mondjuk egy beiskolázáskor, vagy a rezsiköltségek kifizetésekor. Követeljük még, hogy belátható időn belül intézzék el: minden családból legalább egy ember, folyamatosan egy éven keresztül végezhessen napi nyolc órás munkarendben közmunkát, hiszen a jelenlegi programok ilyesmire nem adnak lehetőséget. Márpedig kéthavi munkából nem lehet megélni, s az sem járja, hogy ezek az emberek nyolc év alatt szerezzenek egyetlen nyugdíjévet, mert csak ennyit engednek nekik közfoglalkoztatottként dolgozni". Ezt Vécsi István, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, a nemrégiben megalakult Közmunkások Szakszervezete elnöke jelentette ki csütörtökön Miskolcon, Gúr Nándor MSZP-alelnökkel közösen megtartott tájékoztatóján.

Vécsi István elmondta: az elmúlt 20 évben még sohasem tapasztalt olyan mértékű nyomort, mint amilyen most a munkanélküli vidéki embereknek jut osztályrészül. A nyomor mellett megaláztatások sorát is el kell szenvedniük ezeknek az embereknek, s az Orbán-kormány politikája miatt még csak reményük sincs arra, hogy sorsuk jobbra forduljon.

Emlékeztetett: a legutolsó szocialista kormány idején, 2010 elején a közmunkások minimálbérért, nettó 60 ezer 200 forintért dolgozhattak, ráadásul huzamosabb ideig és több munkaórában, mint manapság. Ma viszont már nem minimálbért, hanem havi nettó 47 ezer forintot, úgynevezett közfoglalkoztatási minimálbért kapnak, de csak azok, akik nyolcórás foglalkoztatásban vesznek részt. Jövőre ebből a pénzből is kevesebbet tudnak majd vásárolni az emberek, hiszen jóval 5 százalék feletti az infláció, a kormány igyekszik elértékteleníti a fizetéseket.

Gúr Nándor szerint ezekből az adatokból is jól látható, hogy a Fidesz – mint fogalmazott – „nem az emberek érdekében kormányoz". Az adójóváírás megszüntetése havi 5-15 ezer forintot is kivett a kiskeresetűek zsebéből, a 3,8 millió foglalkoztatott 85 százaléka járt rosszul az új szabályokkal. Szerinte ma félmillió gyermek éhezik, mert szüleik képtelenek igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményeket: egészen egyszerűen azért, mert nem keresnek annyit, hogy jövedelmükből le lehessen írni azt az összeget, amennyit például Orbán Viktor a maga gyermekei után le tud hívni.

Közben folyamatosan értéktelenítik el a forintot, egyes alapvető élelmiszerek árai (tojás, liszt, cukor) brutálisan megemelkedtek az elmúlt két év során. A munkavállalókon az új Munka törvénykönyvével ütöttek egy jó nagyot (például a délutános műszakpótlék megszüntetésével, az éjszakás pótlék csökkentésével), az embereket kiszolgáltatottá tették, szinte minden intézkedésükkel az alacsony jövedelműeket sújtották.

Megítélése szerint a kormány „a nehéz helyzetben élők kezét elengedte", a leszakadt térségeket nem támogatja. Orbánék politikáját azonban ma már nagyon sokan utasítják el, nem véletlen, hogy rendre alakulnak meg újabb és újabb mozgalmak, legutóbb például a Közfoglalkoztatottak Szakszervezete.

Gúr Nándor kijelentette: az MSZP-nek, amennyiben 2014-ben ismét kormányzati pozícióba kerül, elsőszámú feladata lesz a hátrányos helyzetűek, a bérből és fizetésből élő emberek támogatása.