mszp.hu | Belföld
2024. március 08. 19:41

Haza kell hozni az uniós forrásokat

Haza kell hozni az uniós forrásokat
A kegyelmi botrányról, aktuális külpolitikai kérdésekről, a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről, valamint a közelgő uniós választásokról is beszélt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listájának vezetője az ATV csütörtöki Aktuál című műsorában.
A Republikon Intézet reprezentatív kutatása alapján az emberek Orbán Viktort tartják a kegyelmi botrány fő felelősének, aki az eset kapcsán is két női közéleti szereplő mögé bújt. Nagyon hiányoznak a nők a közéletből, sem a parlamentben, sem az önkormányzatok élén nincsenek jelen megfelelő létszámban – emlékeztetett Tüttő Kata. Az MSZP politikusa elmondta, hogy a botrány kapcsán le kell vonni a tanulságokat, hiszen hiába volt jelzőrendszer, a bűnösöket nem megbüntették, hanem kitüntették. Dolgozni kell azon, hogy az intézményrendszer jobbá váljon. 
 
A műsorban szó volt arról is, hogy idén március 15-én nem lesz Békemenet, de a miniszterelnök a Nemzeti Múzeumnál tart majd beszédet. Tüttő Kata elmondta, hogy a kormány és a lengyel partnerek közötti viszony is megromlott, így a kormánypárt lengyel szövetségei sem jöttek volna már el idén, mivel a hírek szerint az Orbán féle propagandastábnak tulajdonítják a korábbi szövetségesek a választási kudarcot. 

A külpolitikai kérdéseknél maradva szó volt arról is, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat. A hírek szerint a magyar kormányfő pénteken Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában. Tüttő Kata a hírrel kapcsolatosan elmondta, hogy bárkit választanak az amerikaiak az Egyesült Államok élére, azzal Magyarországnak jó viszonyt kellene ápolnia, a kormány azonban mindent egy lapra tesz fel a jelenlegi politikájával, ebben pedig érdemi kockázat van. 
 
Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén megállapodott arról, hogy magyar és kínai rendőrök hamarosan közös járőrszolgálatot látnak el Magyarországon. A Belügyminisztérium szerint az intézkedés elősegíti a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet. 
 
Első blikkre úgy gondolhatja az ember, hogy mivel sok kínai él Budapesten, így lehet alapja ennek a megállapodásnak, azonban ha jobban belegondol az ember, akkor felvetődik a kérdés, hogy ez kinek a biztonságát szolgálja? – tette fel a kérdést Tüttő Kata. Az itt élő kínai polgárok tudnák leginkább megmondani azt, hogy mi lesz a szerepe a kínai rendőröknek. 
 
Az ATV műsorában szó volt arról is, hogy Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata szerdán sajtó-háttérbeszélgetést tartott, ahol szó volt arról, hogy változásra van szükség a magyar politikában. Új, de itthon már bizonyított politikusokra van szükség az Európai Parlamentben, az MSZP pedig rendelkezik olyan politikusokkal, akik bizonyították, nem magukkal és saját pártjaikkal vannak elfoglalva, hanem az emberek valódi problémáikra keresik a megoldásokat.
 
Tüttő Kata elmondta, hogy az ellenzék számára az egyik legfontosabb feladat megmutatni azt, hogy összefogva képes egy másik utat, egy alternatívát kínálni a kormánnyal szemben. Az MSZP EP-listájának vezetője elmondta, hogy haza kell hozni az uniós forrásokat, hiszen a szabad városok számára ez az egyetlen út, ami a fejlődéshez vezet. Tüttő Kata elmondta, hogy Magyarországnak barátokat kell szereznie az unióban is. 
 
Az MSZP EP-listavezetője emlékeztetett, hogy rendelkezik kapcsolatokkal, helyismerettel, ismeri az uniós források adta lehetőségeket, főpolgármester-helyettesként már eddig is felelős volt a különböző fejlesztésekért, a fővárosba érkező uniós forrásokat pedig közös és hasznos célok érdekében használták fel.  

Kapcsolódó párttagok