mszp.hu | nők elleni erőszak
2017. november 25. 11:47

Hazánk neve Magyarország és nem Macsóország

Hazánk neve Magyarország és nem Macsóország
Az MSZP Nőtagozatának felhívása a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.
1981 óta november 25-e a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, mely a dominikai Mirabal nővérek mártíromsága mellett ez erőszakot szenvedett névtelen áldozatok millióinak állít emléket. A mai napon szervezetek százai tiltakoznak világszerte a nők elleni erőszak ellen és minden felelős politikus felteszi magának a kérdést, hogy mindent megtett-e azért, hogy a jövőben kevesebb bántalmazás érhesse a nőket: asszonyokat, lányokat és gyermekeket egyaránt.
 
Azt gondoljuk, vannak olyan ügyek, amelyek nem válhatnak pártpolitikai csatározások martalékává. Olyan ügyek, ahol nem kérdés, hogy valaki baloldali-e vagy jobboldali, liberális vagy zöld. A nők elleni erőszak kérdése ilyen ügy: nem számít, hogy az év többi napján ki fog össze kivel, hogy ki mit gondol és miben vitatkozik a többiekkel egyes szakpolitikai kérdésekben. A politika fontos dolog, de amikor emberi sorsok fenyegetettségéről van szó, vannak fontosabb dolgaink is, így például ez.
 
Magyarországon minden ötödik nő van kitéve szexuális zaklatásnak, hetente egyiküket olyan súlyosan bántalmaznak, hogy belehal. Havonta elveszítünk egy gyermeket is, akit bántalmaztak. Mindez felháborító. Azonban az, hogy a kormány semmit nem tesz ez ellen, egyenesen tűrhetetlen. Nem a férfi felelősség fáját kell ültetgetni vakkomondorozó fideszes képviselő urak, hanem a bántalmazás ellen fellépni. Mert hazánk neve nem Macsóország, hanem Magyarország!
 
Ezért a mai napon felhívással fordulunk minden felelős magyarországi politikai erő felé. Arra kérjük a politikai pártokat és a politizáló civil szervezeteket, hogy az ellenzéki pártok október 31-i parlamenti felhívásához csatlakozva követeljék a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezmény, – közismertebb nevén: az Isztambuli Egyezmény – ratifikálását.
 
Tudjuk, hogy ez nem egyszerűen toll és papír kérdése. Magyarország még nem teljesítette az egyezményben foglalt elvárásokat. Nincs intézményrendszerünk, amely segítséget nyújtana a családon belüli erőszak áldozatainak, és a rendőrség, illetve az ügyészség sincs felkészülve az erőszak eseteinek megfelelő kezelésére. 
 
De ez nem lehet mentség ott, ahol van pénz stadionokra, kormányhivatalok költöztetésére, sokmilliárd forint arra, hogy úszók ugráljanak a Duna vizébe. Orbán Viktor azt szokta mondani, hogy az állam elsődleges feladata, hogy védje meg polgárait. Hát akkor legyen kedves és végezze a dolgát.
 
Hetente egy nő, havonta egy gyermek hal meg az erőszak miatt. Meddig tűrjük még? 

Kapcsolódó párttagok