mszp.hu | Külföld
2024. július 09. 09:00

Hazánk számára is példaértékű a francia választások eredménye

Hazánk számára is példaértékű a francia választások eredménye
Franciaország népe nem egyszerűen csak összefogott a szélsőjobboldal visszaszorításáért. A többség úgy döntött, hogy világos értékválasztásra van szükség a középutas politika helyett. Az emberek többsége a jólétre és a környezet megóvására szavazott. Ez a szociáldemokrata, zöld, progresszív út vezet ki az elmúlt évek tehetetlenségéből, aminek köszönhetően a szélsőséges, gyűlöletkeltő erők a felszínre tudtak törni. A valódi együttműködés meghozza az eredményt, míg a kikényszerített, összetrükközött, csak gyászos eredményt hozhat. Ez az az út, amivel egyetértek, ez az, ami Magyarországon is meghozhatja a várt változást.

Néhány konkrét ígéret az Új Népfront választási programjából:

  1. Minimálbér emelése: A minimálbér havi 1500 euróra történő emelése, hogy minden dolgozó tisztességes megélhetést biztosíthasson magának és családjának.
  2. Zöld gazdaság: Az energiaátmenet felgyorsítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50%-os csökkentése 2030-ig, beleértve a megújuló energiaforrások arányának jelentős növelését.
  3. Egészségügy finanszírozása: Az egészségügy finanszírozásának növelése, hogy mindenki számára hozzáférhető és minőségi egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak. Emellett a várólisták csökkentése és az egészségügyi dolgozók bérének emelése is szerepelt a végrehajtandó ígéretek között.
  4. Oktatás reformja: Ingyenes és minőségi oktatás biztosítása minden szinten, beleértve az egyetemi oktatást is. Az iskolai infrastruktúra fejlesztése és a pedagógusok támogatása.
  5. Lakhatás: Nagyszabású lakásépítési program, amely évente legalább 200.000 megfizethető bérlakás építését irányozza elő, valamint az üresen álló ingatlanok újrahasznosítását.
  6. Adóreform: Igazságosabb adórendszer bevezetése, amely magasabb adót vet ki a nagy vagyonokra és multinacionális vállalatokra, miközben csökkenti az alacsony jövedelműek adóterheit.

Ezek az ígéretek egy igazságosabb, egyenlőbb és fenntarthatóbb társadalom felé vezetnek, amelyben mindenki méltósággal élhet és fejlődhet. És ma újra: Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok