Hazaváró programot indít Ujhelyi István

A külföldön dolgozó több százezer magyar intézményesített uniós érdekképviseletéért fog dolgozni, s a hazatérésüket segítő "Hazaváró" programot indít Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője - közölte maga a politikus szerdán Strasbourgban.

Ujhelyi internetes jogsegéllyel és fogadóórával is segítené azokat a külföldön dolgozó, jórészt fiatalokat, akiknek a problémáival szerinte senki sem foglalkozik. Emellett olyan programok megteremtéséért, felkutatásáért és lehetőségek kiharcolásáért is dolgozni fog a következő ciklusban "a gazdasági menekültek és a Skype-nagyszülők" támogatására, amelyek révén a külföldön élők hazatelepülhetnek és esélyt kaphatnak otthon az újrakezdésre.

"Orbán Viktor (miniszterelnök) súlyosan téved és árt azzal, ha komolyan gondolja, hogy a fiataljaink kalandvágyból mentek el, a fiataloknak éppenséggel az a nagy kaland, hogy hazatérjenek" - szögezte le Ujhelyi István, aki szerint a politikusok dolga az, hogy olyan programokat indítsanak, amelyek révén ezek a fiatalok haza tudnak, haza mernek térni.

A Kopint-Tárki adataira hivatkozva az MSZP-s EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy 2010-ben még csak 60 ezren, ma pedig már mintegy tízszer ennyien mentek Magyarországról külföldre munkát vállalni. Ujhelyi szerint ez azért is aggasztó, mert "nem lesz, aki adót fizessen, nem lesz, aki óvodába írassa a gyerekét, s nem lesz nővér és orvos, aki az otthon maradottakat gyógyítsa vagy tanítsa".

"Ez egy modern és fájó Trianon. Elveszítjük a következő évtizedek magyar munkavállalóit, azokat, akiknek tovább kellene építeniük Magyarországot" - vélekedett a szocialista EP-képviselő, aki szerint a fiatalok egy része gazdasági kényszerből hagyta el az országot, más részük viszont "lábbal szavazott" az ország helyzete ellen, így jelezve, hogy nem kér abból a magyar közéletből, az európai értékektől egyre távolodó közbeszédből, amely nem azt a szabad levegőt biztosítja számára, mint amihez egyetemi ösztöndíja alatt egy európai közegben hozzászokott.

Ujhelyi konkrét példákat is említett, és világossá tette: akár a magyar Országgyűléshez is fordul annak érdekében, hogy a kormány tegyen többet, hogy a fiatalokat otthon tartsa, az emigrálókat pedig segítse hazatérni. A politikus szerint uniós szinten kellene rögzíteni, hogy minimum fél évig kell járjon az álláskeresőknek a munkanélküli segély. A jelenlegi magyar szabályozás szerinti három hónap alatt ugyanis egy állástalan fiatal nem fog tudni elhelyezkedni, és más lehetőség híján "veszi a sátorfáját". "Ha ezt a magyar kormány nem hajlandó megtenni, akkor európai szintű szabályozásra van szükség" - szögezte le Ujhelyi.

Az MSZP-s politikus emellett azt is szeretné elérni, hogy növelje azt az összeget, amelyet az uniós ifjúsági garancia magyarországi megvalósítására szán. Ennek a kezdeményezésnek a célja az, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskola befejezése után 4 hónapon belül álláshoz, gyakornoki helyhez vagy további képzési lehetőséghez juthasson. Ujhelyi szerint erre Magyarország a következő hét évben 15 milliárd forintot szán, holott uniós forrásból több mint 600 milliárd állna rendelkezésre a foglalkoztatást segítő programokra.

"Elvárom a magyar kormánytól, hogy ennél nagyságrendekkel többet fordítson az ifjúsági garancia megvalósítására. Tizenöt milliárd egy stadion ára. Ennél jóval többet ér a fiatalok otthon tartása, és van rá uniós keret" - mondta Ujhelyi István.