Házhoz kell vinni a foglalkoztatást!

Az MSZP szerint erre van szükség, hiszen a gazdaságilag fejletlenebb térségek még a fellendülésekből is kimaradnak.  

Az úgynevezett második gazdaság megteremtésével segítené elő a gazdaságilag leszakadt, hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását az MSZP. Ennek négy eszköze a célzott gazdaságfejlesztés, a védett piacok megteremtése, a liszenszrendszer létrehozása, a szociális szövetkezetek megalakítása lehet.

Mindezekkel azt akarják elérni, hogy az ország gazdaságilag elmaradottabb térségeiben nagyobb legyen a beruházási kedv, az embereknek pedig ne kelljen messzire vándorolniuk lakóhelyüktől csak azért, hogy munkát vállalhassanak. Tulajdonképpen házhoz vinnék a foglalkoztatást. Minderről Kiss Péter országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának elnöke (a kép jobb szélén) beszélt pénteken Miskolcon, a Gúr Nándor országgyűlési képviselővel, az MSZP alelnökével, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökével (közlépen) és Földesi Norbert miskolci önkormányzati képviselővel, az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának miskolci elnökével közösen megtartott tájékoztatóján.

Gúr Nándor arról beszélt, hogy az MSZP elsősorban éppen azokon az embereken szeretne segíteni, akik boldogulni szeretnének, de a jelenlegi Orbán-kormány semmibe veszi őket, „elutasítja a feléjük nyújtott segítségkérő kezet". A párt által társadalmi vitára bocsátott Kelet-magyarország program, illetve az MSZP foglalkoztatáspolitikai programja is azon az axiómán alapul, hogy a jövőben minden családban legalább egy embernek legyen munkahelye, munkájáért pedig kapjon tisztességes munkabért a dolgozó. Olyan Magyarországot szeretnének, ahol nem a minimálbért, vagy éppen a garantált bérminimumot kapó embereket sújtaná adópolitikájával a kormányzat, ahol a bérek megőriznék vásárlóértéküket.

Kiss Péter elmondta: a legnagyobb baj az, hogy egy gazdasági fellendülés esetén is inkább a modernizációs centrumokban jönnek létre új munkahelyek, a gazdaságilag elmaradottabb térségekben alig. Ezért ki kell építeni az úgynevezett második gazdaságot, tulajdonképpen házhoz kell vinni a foglalkoztatást. Célzott gazdaságfejlesztéssel lehetővé kell tenni, hogy a piaccal rendelkező cégek ezekben a térségekben is kezdjenek termelő tevékenységbe, akár úgy is, hogy állam, saját forrásból infrastruktúrát épít a számukra. A védett piacok rendszerében azokat a tevékenységeket kell a fejleszteni kíván térségekbe telepíteni, amelyeket az államnak amúgy is el kell végeznie. Tarnabodon például e logika alapján létesült 2006-ban egy azóta is működő elektronikai bontóüzem.

Ezen felül liszenszeket adnának különböző tevékenységekre, például gyógynövénygyűjtésre, illetve szociális szövetkezeteket is létrehoznának. Ez utóbbinak az önsegélyezés a lényege, az, hogy egy nonprofit szervezet gesztorsága alatt végeznék a dolgozók a termelő munkát, a hasznot viszont nem vágná zsebre a munkáltató, azaz a szövetkezet, hanem a tagokra költené, szociális és egyéb segélyezés formájában. Ez a rendszer több uniós országban is működik, például Franciaországban.

A választási feliratkozással kapcsolatban Kiss Péter elmondta: az MSZP mindenkit arra buzdít, hogy menjen el regisztrálni, remélhetőleg utoljára. A Fidesz által a saját hatalmának bebetonozására kitalált rendszer ugyanis rossz, de ahhoz, hogy meg lehessen változtatni, előbb le kell váltani a jelenlegi kormányt. „Az embereknek a saját kezükbe kell venniük a sorsukat, az nem megoldás, hogy otthon maradnak, mert nem érdekli őket ez az egész" – jelentette ki a szocialista politikus.

Földesi Norbert azt hangsúlyozta: a fentiekből is látszik, hogy az MSZP-nek konkrét elképzelései vannak, miként lehetne segíteni többek között Borsod-Abaúj-Zemplén megyén, Miskolcon és térségén. Teljesen világos, hogy az, amit a Fidesz művelt a legutóbbi választásokon, vagyis, hogy konkrét program nélkül, az MSZP démonizálásával megtévesztett milliókat, még egyszer nem fog működni. Rámutatott, hogy az emberek már látják ezt, a Fidesz szavazótábora két év alatt a felére apadt.