mszp.hu | Belföld | közlemény
2015. március 09. 17:07

Házi segítségnyújtás szigorítása: miért csak a rászorulókon tudnak spórolni?

A kormány januárban váratlanul megszigorította a rászoruló betegek házi segítségnyújtáshoz való hozzáférését. Azt mondták, azért van szükség a jogosultak körének szűkítésére, és a tevékenységek pontosítására, mert sok visszaélést tapasztaltak a rendszerben.

Arra azonban a Népjóléti bizottság ellenőrző albizottságának hétfői ülésén nem tudott választ adni a kormány képviselője, hogy konkrétan hol, milyen és hány visszaélés történt, holott az MSZP többek között ennek kiderítésére hívta össze a testületet. A januári változást, amelynek egyik fő problémája, hogy jelentősen szűkítették a hozzáférést, a kormánypárti képviselők finomhangolásnak nevezték.

Az ülésre meghívott Halmi József, Győrtelek polgármestere szerint az egyházi és a civil fenntartóknál fordulnak elő visszaélések, és ezt a helyzetet a januári változások nem orvosolják. Elmondta, hogy a probléma a finanszírozási rendszerrel függ össze, amely az egyházi fenntartók számára évek óta egyre jelentősebb állami támogatást biztosít ezen a területen is, miközben az önkormányzatok évek óta egyre súlyosabb forráshiánnyal küszködnek.

A kormány részéről mindössze annyi derült ki, hogy az átfogó változások előkészítésén még dolgoznak, vagyis januárban megint ész nélkül nyúltak bele a szociális ellátórendszerbe. A kormány megint egy teljes szakmát bélyegzett meg, miközben még azt sem tudják megmondani, hogy az ellátottak milyen gondozási szükséglettel rendelkeznek az egyes településeken.

Tudjuk, hogy a kormány összesen 600 milliárd forintot von ki az ellátórendszerből a következő években, miközben két kézzel költi a pénzt stadionokra és vidéki luxuskastélyokra. Elvárjuk, hogy az albizottság következő ülésén Czibere Károly szociális államtitkár is jelenjen meg, és válaszoljon arra: miért csak a rászorulókon tudnak spórolni?

Bangóné Borbély Ildikó,
országgyűlési képviselő