Népszava
2012. augusztus 28. 08:50

Hazudnak az özvegyi ellátásról

Nem igaz, hogy technikai rendszerhiba miatt csökken szombattól a megváltozott munkaképességű özvegyek özvegyi nyugdíja - reagált Korózs Lajos a szaktárca nyilatkozatára.

Az MSZP szakpolitikusa szerint nem lehet a véletlennel magyarázni, ha egy rendelet megjelenik a Magyar Közlönyben, és a változásról az érintetteket postán is értesítik.

Korózs szerint csak blöff az is, hogy már elkészült a visszavonó kormány-előterjesztés, azt ugyanis még senki nem látta. A politikus még mindig nem kapott választ a kormánytól arra a nyolc kérdésre, amit a rokkantnyugdíjasok ügyében tett fel egy hónapja.

Hazudnak, mint a vízfolyás - így reagált Korózs Lajos arra, hogy a kormány technikai rendszerhibával magyarázta, hogy egyes özvegyi nyugdíjakat szombattól megfeleznek. Az MSZP szakpolitikusa szerint olyan nincs, hogy egy határozat megjelenik a Magyar Közlönyben, több tízezer érintettnek el is postázzák a módosítást, majd kiderül, hogy az egész csak véletlen. A napokban éppen Korózs Lajos hívta fel a figyelmet a változásra.

A Magyar Közlönyben július 23-án megjelent hirdetmény szerint "a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülő személy özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 60-ról 30 százalékra kell csökkenteni". A szaktárca most visszakozott, Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkár közlése szerint a kormány nem szándékosan, csak "technikai rendszerhiba" miatt felezte meg a nyugdíjakat. Mindezt azzal magyarázta, hogy "ez egy bonyolult történet, tekintettel arra, hogy az együttfolyósítási összeghatárnak van egy szabálya. Ebbe került be az a hiba, ami alapján kiadtak olyan határozatokat, hogy az özvegyi nyugdíjat csökkenteni kell, de nem tervezte a kormány és nem is áll szándékában". Kijelentette azt is, a hiba javítására időközben kormány-előterjesztés készült, és az érintetteket levélben is értesítik a tévedésről.

Korózs szerint ez csak blöff, ilyen előterjesztés nincs, és lapunknak sem sikerült ilyet szereznie. A szocialista politikus szerint egészen biztos, hogy jól előkészített kormányzati szándékról van szó, de most rájöttek, hogy nagy a baj. Lehet, hogy tényleg visszavonják a rendeletet, de erre nincs semmi biztosíték, és azt se felejtsük - mondta -, hogy ez a módosítás a korhatár alatti nyugdíjasok ellátásának módosításához kapcsolódik.
A január óta hatályos új alkotmány rögzíti, hogy csak támogatást kaphatnak a jövőben az özvegyek, illetve az árvák. Ez azt jelenti, hogy a kormány bármikor csökkentheti vagy akár meg is szüntetheti a folyósított összeget. (Ennek alapján módosíthatták most az özvegyi nyugdíjak egy részét, és semmi garancia arra, hogy más érintettek, tehát a rokkantakon kívül mások is nem kerülnek ugyanebbe a helyzetbe).

Soltész Miklós szociális államtitkár mindezt cáfolta tavaly és kijelentette: senki nem akarja elvenni az özvegyi nyugdíjat. Olyan rendszert dolgoznak ki - mondta akkor -, amelynek értelmében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet megállapítani és folyósítani. A tervezett változások az eddig megszerzett jogokra nem vonatkoznak, csak új jogosultságot nem lehet szerezni. Az özvegyi nyugdíjakat ezek a módosítások egyáltalán nem érintik - mondta akkor az államtitkár. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője is megerősítette: lesz özvegyi nyugdíj, a nyugdíjasokat semmilyen hátrány nem érheti.
Korózs szerint azonban nemcsak ebben az ügyben ködösítenek.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy augusztus elején nyolc kérdést tett fel a kormánynak a rokkantak ügyében, eddig egyre sem érkezett válasz. Korózs többek között arra volt kíváncsi, hogy az orvosi vizsgálat, és az ellátás kiutalása között mennyi idő telik el. Arra is választ várt, mikor készítették el az ellátás-megállapító szoftvert, illetve van-e egyáltalán ilyen? Nem véletlenül fordult a kormányhoz, több érintett ugyanis hónapok óta nem kap ellátást, van olyan jogosult, aki május óta egy forintot sem vehetett fel.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban arról beszélt, "azokat az - akár a Nemzetközi Valutaalap részéről felmerülő - esetleges igényeket is vissza kell utasítani, amelyek szerint a nyugdíjkifizetésekben megtakarítási lehetőségeket kellene keresni". A kormányfő szavaiból arra lehet következtetni, hogy a szeptemberben folytatódó EU-IMF-tárgyalások egyik sarkalatos pontja lehet a nyugdíjcsökkentés kérdése, vagyis a szociális juttatások megvágását kérheti a hitelért cserébe a Nemzetközi Valutaalap. Erre azonban nincs bizonyíték, könnyen elképzelhető, hogy a miniszterelnök és kormánya gondolkodik egy újabb megszorításon, de ismét az IMF-et használja bűnbaknak.

Amivel már sokkolták az embereket:

- Áttérés a svéd nyugdíjmodellre
- Megvonják a állami nyugdíjat a magánpénztári tagoktól
- Felgyorsítják a nyugdíjkorhatár emelését
- Alapnyugdíj bevezetése
- Nyugdíjmegállapítás a gyermekek száma alapján


Muhari Judit /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=580111