Hazudott Orbán Viktor? Fideszes támogatással állhat Horthy-szobor Magyarországon

Sajtóhírek szerint május 20-án Horthy Miklós-szobrot fognak avatni Perkátán. 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Hóman-szoborral kapcsolatos kérdésemre azt a választ adta, hogy a kormány nem támogathatja olyan politikus szobrának felállítását, „aki együttműködött az elnyomókkal”, így Horthy Miklósnak sem lehet emlékműve.

Ezek szerint Orbán Viktor nem mondott igazat, ugyanis a Horthy-szobor felállítását a Fidesz egyöntetűen támogatta Perkátán. Komoly baj, hogy az idegengyűlölet és antiszemitizmus újra erőre kapott Magyarországon – az ehhez hasonló kezdeményezések mindig ennek a tünetei.

Horthy Miklós kormányzóként semmit nem tett a szégyenteljes magyarországi zsidótörvények ellen. Óriási a felelőssége a zsidók deportálásában, hiszen kormányzóként tudhatta, hogy a deportálás a zsidó származású magyar állampolgárok megölését, szisztematikus kiirtását jelenti. Horthy magát Teleki Pálnak írott 1940-es levelében olyan antiszemitának vallotta, aki zsidókkal „soha nem érintkezett”.

Egész Magyarországnak szégyen, ha Horthy Miklósnak az aktuális kormánypárt támogatásával szobrot emelnek. Ezért arra szólítom fel Orbán Viktort, tartsa magát és pártját ahhoz, amit két évvel ezelőtt mondott! Magyarországon ne állítsák példaként olyan politikus életművét, aki sok ezer magyar ember életének tönkretételéért vagy haláláért felelős!

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok