Népszava
2012. július 31. 08:41

Hazudtak a nyugdíjról

Hiába ígérte meg a kormány, nem lesz semmi az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetéséből. A nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege ugyanis éppen az, hogy nem változik a nyugdíjrendszer - ezt válaszolta egy kérdésre a szaktárca.

Pedig a magánnyugdíj-pénztári tagokat - a zsarolás mellett - éppen az egyéni számlával és az ott felhalmozott pénz örökölhetőségével csábították vissza az állami rendszerbe.

Nem lesz egyéni számlás nyugdíjrendszer, így nem lesz örökölhető a nyugdíj - a többi között ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma válaszából. A tárcát a Világgazdaság kérdezte arról, mikor és milyen változtatásokat tervez a nyugdíjrendszerben a kormány a választásokig hátralévő időben. A minisztérium erre úgy reagált: "a nyugdíjtörvény 2012. július 16-án elfogadott módosításának lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. A nyugdíj-jogosultsági és kiszámítási szabályok is a jelenlegiek maradnak".

A minisztérium szerint azért nem indokolt a sürgős változtatás, mert a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya biztosított, ami annak köszönhető, hogy a korhatár alatti ellátásokat leválasztották a nyugdíjrendszerről, és átalakult a rokkantsági nyugdíjazás is. Azt, hogy milyen módosítás szükséges, a "már elvégzett átalakítások hatásának vizsgálatát követően, hosszabb távon lehet majd megfontolni." Csakhogy ez a válasz köszönő viszonyban sincs azzal, amit eddig kommunikált a kormány.

A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosításakor azzal kampányolt a kabinet, hogy mindenki lépjen vissza az állami rendszerbe, hiszen továbbra is nyomon lehet majd követni a felhalmozott járulékot, és a vagyon örökölhető lesz. Selmeczi Gabriella, még nyugdíjvédelmi megbízottként úgy fogalmazott: az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd, hogy mennyi befizetésük van, és miként alakul a szolgálati idejük. Kijelentette azt is: el kell érni, hogy az állampolgárok érdekeltek legyenek a kötelező járulékok feletti befizetésekben; ennek alapja az egyéni nyilvántartás. Januárban pedig arról beszélt, az év közepére kiderül, hogyan alakítja át a nyugdíjrendszert a kormány. Megjegyezte, a Századvég tanulmányát veszik figyelembe, ami az egyéni számlán alapuló svéd modellt taglalta. Selmeczi többször ki is állt a modell bevezetése mellett.

Sőt, az ügyben konkrét kormánydöntés is született. 2010-ben jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben, hogy 2011. május 31-éig ki kell dolgozni az egyéni számlavezetés rendszerét. Ez a nemzeti erőforrás miniszternek, vagyis a már lemondott Réthelyi Miklósnak, illetve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek a feladata lett volna. Orbán Viktor miniszterelnök pedig be is jelentette, hogy 2011 végére már működnie kell az egyéni számlás rendszernek. Mégsem így lett. Egy későbbi időpontot tűztek ki a feladat elvégzésére.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 2012. március végéig kellett volna átadnia az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok adatait egy arra kijelölt, felelős szervnek. A PSZÁF készen állt a feladatra, meg is tette a szükséges előkészületeket, csakhogy nem készült el a kormányrendelet, amely azt rögzítette volna, hogy a felügyelet melyik intézménynek adja át az adatokat. Így azok a felügyeletnél maradtak. Az ügyben azóta sem történt semmi. Pedig az egyéni számlát a második Széll Kálmán-tervben is megerősítették: "A nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek vizsgálata, ütemezése, illetve mindezek alapján az új szabályozás meghirdetése 2012-ben esedékes. Ennek keretében kell kialakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást".

Később irányt váltottak. A nemzetgazdasági minisztérium kidolgozta "A középosztály gyermekvállalási forradalma" címet viselő tervét, melynek lényege, hogy a nyugdíjrendszer büntetné a gyermekteleneket, ám magas nyugdíjjal jutalmazná a legalább három gyereket vállalókat. Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója erről nem is olyan régen azt mondta, olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül róla. Most azonban kiderült, ebből sem lett semmi.

Lapunknak nyilatkozó szakértők többször jelezték, az egész rendszert nem lehet egyik napról a másikra átalakítani. Több forrásunk viszont úgy fogalmazott: káosz van nyugdíjügyben. A kormány képtelen dönteni, ráadásul azt sem tudják, miről kellene határozni. Ezért nem hangzik el egy konkrétum sem. Miközben "tudáshiányban szenvednek", egyetlen szakértővel sem beszélnek. A kormány a korábbi nyugdíj kerekasztal tagjaival sincs beszélő viszonyban, még a Fidesz és a KDNP által delegált szakemberekkel sem áll szóba. A "szakmai nihil" jellemzi a kabinetet - mondták lapunknak. Ez az, ami most beigazolódott a kormány korábbi, és a tárca mostani kommunikációjával kapcsolatban.

Az emberi erőforrások minisztere közben bejelentette: nem lát lehetőséget arra, hogy bővítsék azok körét, akik kedvezményesen, a korhatár betöltése előtt mehetnek nyugdíjba. Balog Zoltán ezt Harrach Péter írásbeli kérdésére közölte, miután a kereszténydemokrata frakcióvezető az iránt érdeklődött: várható-e olyan jogszabály-módosítás, amely lehetővé tenné a kiemelkedően hosszú jogosultsági idővel rendelkező munkavállalók nyugdíjba vonulását a rájuk vonatkozó korhatár betöltése előtt.

Sokáig hitegettek

- "Mivel biztos nyugdíjat garantálni csak az állam tud, az egész magyar nyugdíjrendszert átállítjuk az egyéni, névre szóló számlás állami nyugdíjmodellre" (Orbán Viktor, 2010.)

- "Az a legkorrektebb megoldás, ha a magánnyugdíjrendszer egyéni számláit átviszik az államiba, és ott vezetik majd" (Selmeczi Gabriella, 2010.)

- "Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők megtakarításai egyéni számlára kerülnek majd, és a házastárs örökölhet" (Matolcsy György, 2010.)

- "Ebben az évben a magyar állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlákra, ez pedig átláthatóvá teszi majd a megtakarítást" (Orbán Viktor, 2011.)

- "2012 közepére derülhet ki pontosan, hogy a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány" (Selmeczi Gabriella, 2012.)

- "A gyermekvállalást a nyugdíjrendszerben el kell ismerni, és ez olyannyira nem elméleti törekvés, hogy már törvényjavaslat is készül erről" (Mészáros József, a nyugdíjbiztosító főigazgatója, 2012.)


Muhari Judit /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=573124