Népszava
2011. december 02. 10:18

Hazugságai tartják fogva a kormányt

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek semmi köze az IMF-fel kezdődő tárgyalásokhoz, egyszerű munkamegosztás miatt hagyták ki a delegációból, a Fidesz frakció bizalma 110 százalék a miniszter iránt, de sajnos az IMF-hitel nem hozzá, hanem Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez tartozik, - hazudják érthetetlen indokból a Fidesz vezető politikusai idehaza Matolcsy kihagyása kapcsán a Valutaalappal tárgyaló magyar küldöttségből.

A hatalom lassan a saját hazudozásai foglya lett. Már olyan kérdésekben sem képes igazat mondani, amivel nem hogy nem ártana, de inkább használna magának. Az IMF-fel kezdődő tárgyalások vezetését a kormányfő Matolcsy György gazdasági miniszter helyett, Fellegi Tamás fejlesztési miniszterre bízta. Ehhez joga van, és erre lehet oka is. Csakhogy a Fidesz-kormány reflexből nem hajlandó megmondani a magyar polgároknak, hogy mit és miért tesz. Hülyének nézi a magyar közvéleményt, amikor mondva csinált és ráadásul hazug érvekkel indokolja meg a gazdasági miniszter háttérbe szorítását.
Szijjártó Péter miniszterelnöki: "Külgazdasági, külső gazdasági okok vezettek oda, hogy az IMF-fel való tárgyalást kezdeményezzük, és a külgazdasági kérdések a (...) kormányzati megosztás szerint a nemzeti fejlesztési miniszterhez tartoznak, ezért hozta azt a döntést a kormány, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter vezeti a delegációt".

Ez nem igaz. Az ok nem külgazdasági, hanem nagyon is belgazdasági. Orbán Viktor és jobb keze, Matolcsy György gazdaságpolitikája. A szakításunkat az IMF-fel a sajátos magyar "gazdasági szabadságharccal" indokolta a kormány, azzal, hogy szembe akar menni a Nemzetközi Valutaalappal, nem hajlandó betartani a feltételeit, nincs kedve együttműködni vele. Matolcsy ezért "ebrudalta ki" az IMF képviselőit, és a valóságban most ennek a politikának a bukása miatt kényszerült visszahívni őket. Szijjártó abban is tévedni látszik, hogy a külgazdasági kérdések Fellegi Tamás fejlesztési miniszterhez tartoznak, mivel a kormány honlapján más olvasható. Ugyanezeket az érveket ismételte meg tegnap Rogán Antal, az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, aki az IMF-hez készülő magyar tárgyaló delegáció tagja.

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke tegnap az ATV-ben ugyanerről azt mondta: "Van egy normál munkamegosztás, mind a ketten érintettek azokban a kérdésekben, amelyeket az IMF-fel is éppen meg lehet beszélni. A kormánynak kell vállalni a kötelezettséget, az, hogy a kormány kit hatalmaz fel, az egy másik kérdés. A gazdasági feladatok egy részéért, főleg a költségvetési feladatokért Matolcsy György felel, de például, ami számunkra még fontosabb, a gazdaságfejlesztési feladatokért, mint például a Széchenyi Terv, a gazdasági növekedést élénkítő programokért Fellegi Tamás felel."

Kósa sem mond igazat, és nem csak azért, mert a minisztériumok feladatmegosztása nem Felleginek adja a növekedéssel kapcsolatos feladatok irányítását, de egy tegnapi közlemény is állítása ellenkezőjét bizonyítja. Ebből megtudhatjuk, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági a növekedésről konzultált a jegybank elnökével.

A kiszivárogtatásokból, háttér információkból az derül ki: az IMF nem volt hajlandó elfogadni, hogy Matolcsy György vezesse a magyar küldöttséget. Nem elsősorban korábbi fellengzős IMF ellenes kijelentései nyomták a legtöbbet a latban, hanem az, ahogyan - a másik fél tudta nélkül - jelentette be, hogy a Valutaalaphoz fordulunk. Továbbá az, hogy azóta is korábbi gazdaságpolitikájának folytatását hirdeti, és nem reálisak a Valutaalappal szembeni elvárásai.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokat egy ország nevében mindig a pénzügyminiszter által vezetett küldöttség folytatja, így volt ez a három éve felvett készenléti hitelkeret esetén is, amikor Veres János akkori pénzügyminiszter volt a küldöttség vezetője, de részt vett a tárgyalássorozaton Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is. Mellettük a legközvetlenebb vezető pénzügyminisztériumi és jegybanki vezetők is a tárgyalóasztalhoz ültek.

Az MNB elnöke részvételének az volt az oka, hogy a készenléti hitelcsomagnak a legszigorúbbak a feltételei. Szakértők szerint azonban az ennél enyhébb feltételekkel adható kölcsönöknél nem szükséges a jegybank elnökének részvétele, ilyesmire Magyarországnak azonban nincs esélye.
A Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által vezette tárgyaló küldöttségben ugyancsak képviselteti magát a jegybank. Meghívására azonban nincs szükség, mert a nemzeti bankok elnökei, az IMF kormányzótanács tagjai, az adott országban pedig az IMF helyi kormányzójának posztját látják el.
Hozzáértők megjegyezték: Matolcsy György a Valutaalappal hadakozott mindeddig, tavaly júliusban is velük szakította meg a tárgyalásokat. Az IMF az uniós tagok estében viszont csak akkor nyújt hitelt, ha Brüsszel is rábólint. Az IMF számára érthetetlen a magyarok keménykedése, mivel három évvel ezelőtti hitelnél is az EU szabta a szigorúbb feltételeket, és nyújtotta a kölcsön 20 százalékát.

Miért felel a két miniszter?

Mi tegnap a kormány honlapján a következőket találtuk a két minisztérium feladatairól:

Nemzetgazdasági Minisztérium, Matolcsy György feladatkörei:
Versenyképesség, innováció
Foglalkoztatáspolitika
Államháztartás, költségvetés
Adó-, pénzügyek
Tervezéskoordináció
Gazdaságszabályozás
"Külgazdasági területen pedig alapvető feladat a magyar gazdaság általános és külgazdasági érdekeinek érvényesítése a kétoldalú nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén, a magyar export lehetőségeinek bővítése, valamint a magyar külgazdaság-politika célkitűzéseinek képviselete és a magyar gazdaságdiplomáciai tevékenység szervezése."

Ezzel szemben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Fellegi Tamás feladatkörei:
Fejlesztéspolitika
Vagyonpolitika
Infokommunikáció
Klíma- és energiaügy
Közlekedés
PPP-s beruházások vizsgálata

Bonta Miklós, Zsebesi Zsolt/

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=496973