Belföld | Honcédség közlemény
2013. december 31. 11:56

Hazugságok a Honvédségről

A Magyar Honvédség leépülése is jellemezte 2013-at. Az évente körülbelül 90 milliárdos pénzkivonás és a kormányzati intézkedések tovább rombolták a Honvédség felszereltségét, hadrafoghatóságát, katonáink önbecsülését.

A kormány kiszámítható katonai életpályát ígért az állomány számára. De hazudtak. A valóság az, hogy egyre nagyobb a fluktuáció a nehéz életkörülmények miatt, a közszolgálati átjárhatóság pedig csak hiú ábránd maradt.

A kormány kiszámítható katonai életpályát ígért az állomány számára. De hazudtak. A valóság az, hogy a befagyasztott illetmények és az új adók miatt egyre több katonacsalád kerül nehéz anyagi körülmények közé. Az állomány helyzetének javításánál a futballtámogatást – a honvédelmi keretből is – fontosabbnak tartja a kormány.

A kormány kiszámítható katonai életpályát ígért az állomány számára. De hazudtak. A valóság az, hogy megszűntették a szolgálati nyugdíjat. Önkéntes tartalékos rendszer helyett ”kényszerített” tartalékos rendszert hoztak létre.

A Honvédség ”újrafegyverzését” ígérték. De hazudtak. A kormány az elmúlt három évben felelőtlenül hagyta leépülni a szállító- és helikopterképességet, s erre a jövő évi költségvetésben sem biztosít forrást.

2014 tavaszától az MSZP megállítja a honvédelem pusztítását is. Honvédelmi és rendészeti illetményalapot vezet be és biztosítja, hogy a Honvédség állománya méltó megbecsülésben részesüljön. A nyugdíjas státuszokat helyreállítjuk, a járandóságot terhelő 16%-os levonást kivezetjük. Visszaállítjuk a szolgálati nyugdíj jogintézményét. A szakszervezeteket partnerként kezeljük, megnyirbált jogosítványaikat helyreállítjuk.

Köszönjük katonáinknak az egész éves helytállást, és kiváló teljesítményt a nehéz körülmények ellenére is, hisz csakis ennek köszönhető, hogy a Honvédség a mai napig működőképes.

Demeter Márta
az MSZP elnökségének tagja