mszp.hu | Belföld | Táncsics-börtön közlemény
2014. június 20. 16:02

Hazugságok börtönében

Az épületcsere és a sikeres felújítás is bizonyítja, hogy jó úton járunk, és az állam is lehet jó gazda - büszkélkedett a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatója annak kapcsán, hogy hosszú évtizedek után végre visszakerült a magyar állam tulajdonába a budavári Táncsics-börtön. Márton Péternek részben igaza van: az állam valóban lehet jó gazda. Viszont nagyon nem helyes, ha a mások által kitaposott utat a sajátjaként dicséri valaki.

Fónagy János államtitkár úr is elfelejtette megemlíteni azt az aprócska tényt, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti épületcseréről szóló megállapodást még a szocialista kormány hozta tető alá, a most aláírt egyezség már csupán az abban foglaltak megvalósulását rögzíti.

Az államközi szerződés miatt az átlagosnál jóval időigényesebb épületfelújítások elhúzódását kihasználva e helyett mindketten azt sugallták, mintha a Táncsics-börtön visszaszerzése a jelenlegi kormány hőstette lett volna. Holott ehhez a projekthez az ünnepélyes kulcsátadáson túl sok közük aztán tényleg nem volt.

Ugyanaz a fideszes tempó, amit már a kecskeméti Mercedes-, vagy épp a győri Audi-gyár esetében is láttunk: a korábbi kormányok büszkén vállalható teljesítményét a magukénak adják el, a kevésbé sikeres kezdeményezéseknél pedig ujjal mutogatnak vissza. Sajnálom, hogy még Táncsics Mihály kapcsán sem szólalt meg a lelkiismeretük.

Veres János,
az ingatlancseréről az eredeti megállapodást végigtárgyaló és megkötő volt pénzügyminiszter