Belföld | közlemény költségvetés megszorítás
2013. szeptember 24. 11:14

Hazugságok hálójában

Már az Orbán-kormány Költségvetési Tanácsa (alelnök: dr. Matolcsy György) is azt mondja, hogy súlyos lyukak tátonganak a 2014-es költségvetés tervezetében. Ezek után csak az a kérdés: milyen megszorításra készül már megint az Orbán-kormány?

A tündérmesének már rég vége: se az egymillió új munkahely, se az adócsökkentés, se a 4-6 százalékos gazdasági növekedés, se az államadósság csökkentésének terve nem jött be.

A gazdaság az Orbán-kormány hivatalba lépése óta vagy zuhanásban van, vagy pedig a gödör alján vergődik. A tavalyi költségvetés egyetlen fő célja sem teljesült: zsugorodott a gazdaság, 3,4 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, mindezt 1100 milliárd forint megszorítással sikerült megfejelnie Orbánnak.

A hazugságok sorozatára épülő kormányzati sikerpropagandával ellentétben a foglalkoztatottak száma, a fizetések vásárlóértéke, emiatt pedig a fogyasztás és gazdaság teljesítőképessége is csökken. Hazugságokra azonban nem lehet költségvetést alapozni. Ezt az egyet minden kétséget kizáróan sikerült bebizonyítania az utolsó költségvetését beterjesztő második Orbán-kormánynak.

Az MSZP azonban a következőket követeli a kormánytól:

Bizonyítsa be, hogy nem csak stadionokra, az E.ON méregdrága kifizetésére vagy a takarékszövetkezetek államosítására képes bármennyi pénzt átcsoportosítani, hanem a megszorítások elkerülése érdekében a költségvetés hiányzó bevételeinek pótlására is, illetve bizonyítsa be, hogy a forgalom élénkítése érdekében képes az MSZP javaslatát elfogadva az alapvető élelmiszerek áfáját azonnal és radikálisan csökkenteni!

Ellenkező esetben azonnal fedje fel, hogy az igazságtalan, egykulcsos szja, a pénzügyi tranzakciós adó, a telefonadó és különféle különadók, valamint az európai rekordszintre emelt áfa után milyen megszorítást készül még a magyar családok vállára rakni!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő