Népszava
2012. május 25. 10:15

Heller szerint gyenge az a kormány, amelyik fél

Bocsánatkérést vár Heller Ágnes azoktól, akik megrágalmazták az úgynevezett "filozófusügy" szereplőit, hiszen bebizonyosodott, amit ők érintettként eleve tudtak: nincs is ügy.

Így reagált a neves filozófus lapunk értesülésére, miszerint a rendőrség bűncselekmény hiányában az összes olyan ügyben megszüntette a nyomozást, amelyekben az elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján a különböző filozófiai témájú projektekre korábban megítélt pályázati támogatásokat vizsgálták.

Heller Ágnes nem haragszik a feljelentéseivel így felsült Budai Gyulára - aki szerinte "bürokrataként csak eszköz volt" a "mocskolódásban" -, sokkal inkább a botrányt hónapokon át fújó-gerjesztő jobboldali média felelősségét emelte ki. Ez a hatalom nem tanul, tette hozzá az akadémikus, aki szerint "ostoba módon újra elkövetik a Kádár-korszak hibáit, a botránnyal itthon bemocskolták a nevünket, de külföldön csak nőtt a megbecsülésünk". Úgy vélte, gyenge az a kormány, amelyik azt hiszi, hogy néhány gondolkodótól vagy éppen egy rádióadótól félnie kell, mert ezek veszélyt jelentenek számára. Heller azt mondta, hogy a lejáratásukban élen járó jobboldali újságok és tévéadók nem keresték meg sem őt, sem más érintettet, hogy bocsánatot kérjenek az alaptalan vádaskodás miatt.

A Népszava megkeresett több, a "filozófusügyben" érintett más szakembert is, ám ők nem akartak nyilatkozni. Ugyanakkor egyetértettek abban, hogy összetalálkozott néhány gyűlölködő, feljelentéseket írogató, bosszúálló ember akarata a politikai szándékkal, így lett egyáltalán téma a különféle pályázati pénzek felhasználása. Hellerhez hasonlóan más érintettek is azt sérelmezték, hogy ezt a jobboldali sajtó "goebbelsi módszerekkel" támogatta, de megnyugtatónak nevezték, hogy a rendőrség tette a dolgát, és szabályosan járt el.

A négy különálló nyomozás közül egyet még a múlt hét elején szüntettek meg, a másik hármat pedig azóta zárták le azzal, hogy a gazdaságvédelmi nyomozók bűncselekményre utaló jelet nem találtak. Ugyan Budai Gyula ismeretlen tetteseket jelentett fel, ám a jobboldali sajtó segített "nevesíteni" az általa gyanúba kevert szakembereket, akadémikusokat. Egy ízben Budai azt mondta: azért jelentett fel ismeretlen tetteseket, mert "neki nem dolga megállapítani", ki mennyire felelős, de "úgy döntött", a büntetőjogi felelősség "megállapítható".

L.T. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=553485