2011. október 20. 16:58

Helyes döntésekkel Magyarországra is komoly uniós források jöhetnek

Úgy kell meghatározni a 2020-as célokat, hogy ne lassuljon a gazdasági növekedés – fogalmazott Herczog Edit szocialista szakpolitikus az ITRE (Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság) csütörtöki ülésén. A képviselő szerint az EU egyik fő célkitűzése az energiahatékonyság növelése lesz, ezért fontos, hogy Magyarország felkészülten várja a várhatóan bőséggel rendelkezésre álló forrásokat.

2008-ban döntött a Tanács arról, hogy az Unió területén 2020-ra 20%-kal kell javítani az energiafelhasználás hatékonyságát. A nyersanyagban, energiahordozókban szegény Európa számára kulcsfontosságú, hogy kiszolgáltatottságát mind a lakossági, mind az ipari, mind a közszektorbeli energiafelhasználás hatékonyságának javításával csökkentse, azaz a folyamatosan növekvő energiaigényt a jelenleginél hatékonyabban elégítse ki.

A készülő – vélhetően a jövő félévben esedékes dán elnökségi periódus alatt kihirdetésre kerülő – energiahatékonysági irányelv célja, hogy a gyakorlatba ültesse át a jelenleg a levegőben lógó, és nem kötelező erejű 20%-os szabályt. Herczog Edit szerint az európai baloldal célja, hogy ne essünk át a ló túloldalára. Bár az energiahatékonyság javításának szükségessége nem kérdés a képviselő szerint, csak olyan szabályokat hozhatunk meg, amelyek nem lassítják az európai gazdaságot, és nem veszélyeztetik a munkahelyeket.

Az uniós prioritások között előkelő helyen szereplő energiahatékonyság-javításra vélhetően bőséggel állnak majd rendelkezésre uniós források, ezért a politikus szerint a legfontosabb, hogy olyan finanszírozási modellt dolgozzon ki az EP, amely elsősorban a helyi gazdaságot élénkíti és a kisvállalkozók növekedését segíti.

Herczog Edit az ITRE mai ülésén elhangzottak alapján arra hívta fel a hazai döntéshozók figyelmét, hogy okos döntésekkel, stratégiai szemlélettel Magyarország számára is hatalmas európai források állnak rendelkezésre, így idejekorán meg kell kezdeni a felkészülést, a nemzeti programok kidolgozását, az érintett szakmák meghallgatását.