mszp.hu | Belföld | Helyi Téma közlemény
2015. március 04. 10:24

Helyi Téma helyett helyi híreket!

Sajtóértesülések szerint felkerült a NAV végrehajtás alatt álló cégek listájára a Helyi Téma című lapot kiadó vállalat. Ez az az újság, amelyik a Csabai Mérlegben négy oldalon keresztül szállítja a bulvárnak álcázott kormánypropagandát. A lap komolytalanságát az is mutatja, hogy volt olyan újságcikk ahol „szakértőt” kérdeztek meg politikusok földönkívüli származásáról. Szerintünk nincs keresnivalója az ilyen híreknek egy ingyenes, a békéscsabaiak objektív tájékoztatását legfőbb céljának tartó sajtótermékben.

Úgy gondoljuk, hogy a Csabai Mérleg színvonalán ront, hogy mellékleteként jelenik meg „a Fideszt három választási kampányban is nyíltan támogató” újság (index.hu). A Helyi Téma kiadójának végrehajtás alá kerülésével, nyilvánvalóvá vált, hogy megbukott az a hibás elképzelés, hogy az adófizetők pénzéből építsenek fel médiabirodalmakat a kormányhoz közeli vállalkozók. Itt a lehetőség, – amit már többször kezdeményeztünk – hogy a Csabai Mérleg megszabaduljon a pártpolitikai oldalaitól. Ezzel a döntéssel Békéscsaba költségvetéséből nem szponzorálnánk tovább (mint az elmúlt években) kormányközeli üzletembernek álcázott közpénz lenyúlókat. 

A Helyi Téma nyomdaköltsége és oldalai tartalmának megvásárlása a városunk költségvetését terheli, ami egy másik, régi problémára is ráirányítja a figyelmet. Ha Békéscsaba valóban a nyomdák városa, akkor miért nem helyben nyomtatja a Vagyonkezelő Zrt. a lapot és annak mellékletét?

Javasoljuk, hogy a Csabai Mérleg hagyja hátra Vantara Gyula és a FIDESZ örökségét, és a négy oldalt – a többi oldalához hasonlóan – a város lakóinak tájékoztatására, helyi hírek, helyi értékek megjelenítésére és ne a Helyi Téma kampány ízű kormánypropagandájára fordítsa.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:
Miklós Attila, elnök