Helyreállítjuk Magyarország tekintélyét

„2013. május 1. azok ünnepe, akikkel a Fidesz-kormány rosszat tett: azok ünnepe, akiknek nincsenek politikai összeköttetéseik, azoké, akik nem nyertek a trafik-mutyiban vagy trükkös közbeszerzéseken. Május elseje a tisztességes, boldogulni akaró magyar polgárok és családok ünnepe” – jelentette ki a munka ünnepe alkalmából dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, aki a nap folyamán részt vett a Magyar Szocialista Párt budapesti, szigetszentmiklósi és győri rendezvényein.

Az EP-képviselő elmondta: 1990 és 2010 között a Munka Törvénykönyve viszonylag tisztességes módon szabályozta a munka világát, és bár a munkavállalók védelme akkor sem volt tökéletes, de a szabályok nem a kormány kegyétől függtek. Gurmai Zita szerint a kormány – kétharmados többsége birtokában – elképesztő támadásokat intézett a társadalombiztosítás, az egészségbiztosítás, az egészségügyi ellátás, a nyugdíjjogosultság, a rokkant-ellátás ellen. „A kormány ’jóvoltából’ jelentősen nőtt a munkanélküliség is, félmillió munkaképes korú ember kényszerült Magyarország elhagyására, és azok is rosszabbul élnek, akiknek még megmaradt a munkájuk. Eközben a szegénység is soha nem látott méreteket öltött” – hangsúlyozta az EP-képviselő.


 
Gurmai Zita emlékeztetett rá: a Fidesz egymillió új munkahelyet ígért. Ezzel szemben most ott tartunk, hogy rekordszinten áll a munkanélküliség, pedig az éhbéren foglalkoztatott közmunkásokat is beleszámolják a statisztikába. Tündérmeséről beszélnek, miközben zsugorodik a gazdaság.
 
„Mi a növekedésre és a munkahely-teremtésre fókuszálunk majd, és visszaállítjuk a társadalmi szolidaritást, amelyet a Fidesz durván feltépett. Biztonságot adunk a kiszolgáltatott, beteg és rokkant embereknek” – fogalmazott az EP-képviselő, hozzátéve, hogy az MSZP Magyarország nemzetközi tekintélyét is helyre kívánja állítani, mert a Fidesz-kormány „háborúskodása” leszűkítette Magyarország mozgásterét, így ma sokkal nehezebb érdekeinket érvényesítenünk. „Egy-két év alatt elérjük, hogy Magyarországot ne problémának, hanem ismét komoly partnernek tekintsék a világban” – zárta beszédét Gurmai Zita.