mszp.hu | Belföld
2022. július 01. 21:35

Helyt adott az MSZP beadványának az Alkotmánybíróság a szabad vizek ügyében

Helyt adott az MSZP beadványának az Alkotmánybíróság a szabad vizek ügyében
Helyt adott az Alkotmánybíróság annak az MSZP által kezdeményezett beadványnak, mely a Balaton-törvény jogi kiskapuit kifogásolta – jelentette be Molnár Zsolt pártigazgató online sajtótájékoztatón pénteken a Balaton-partról bejelentkezve.

„Nagyon fontos dolog történt, ami hitet és reményt ad”, hogy a szabad vizekért két éve folytatott küzdelmet folytatni, „sőt fokozni kell” – mondta.

A Balatonnál, a Tatai Öreg-tónál, a Velencei-tónál és a többi szabad vízparton ne lehessen a part menti 30 méteres védősáv alól kivételt tenni, ne lehessen azokat beépíteni, és ez alól ne lehessen miniszteri, kormány- vagy önkormányzati rendelettel kiskapukat találni – részletezte a beadvány célját és tartalmát.

A döntés megakadályozhatja a további környezetkárosítást, a nádasok, strandok, kempingek, védősávok felszámolását.

„A kempingek szempontjából is fontos döntés született, valamint azzal kapcsolatosan is, hogy nem lehet kivételt tenni a maximális beépíthetőséggel kapcsolatosan, nem lehet kijátszani ezeket a rendelkezéseket” – mondta.

„Egy nemzeti elkötelezettségű szociáldemokrata közösségnek különösen fontos a természeti örökségünk” – hangsúlyozta, hozzátéve: fontos, hogy megóvjuk azt a jövő nemzedékei számára.

Molnár megköszönte 50 ellenzéki képviselőtársának, aki rajta kívül aláírta tavaly a beadványt, valamint „az aktivistáknak, a civileknek, mindenkinek, aki ehhez erőt és hitet adott, hogy nem reménytelen ez a küzdelem még a negyedik kétharmad után sem”.

Mint mondta, az Alkotmánybíróság „meglepő módon” „örömteli döntést hozott” ma, de a harcot folytatni fogják, mert „állnak még a kerítések a strandok mellett”, amiket előbb-utóbb le kell bontani, hiszen a Balaton és szabad vizeink mindannyiunkat megilletnek.

„A Lada zöld, az ég, az kék, a strandok pedig szabadok” – jelentette ki a MSZP szabad vizekért folytatott kampányában használt fűzöld Lada mellett állva.

Kapcsolódó párttagok